Бонусната система в градския транспорт на София влиза в сила от 1 ноември

Булфото (архив)
share

От 1 ноември се въвежда бонусна система за заплащане в столичния авто и електротранспорт.

Това предвижда подписаното днес споразумение с кмета на София Васил Терзиев, което е в допълнение на договореностите от края на месец февруари тази година за повишаване на възнагражданията на работещите в градския транспорт, съобщиха от КНСБ на сайта си.

Преговорите по въвеждане на бонусната система се усложниха в началото на този месец, след като от Столичната община обясниха, че нямат финансова възможност и трябва да бъде отложена. Това повиши социалното напрежение сред работещите в общинските транспортни дружества. Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ предупреди, че ако не се намери решение, ще предприеме протестни действия, непосредствено след парламентарните избори. 

Терзиев за протеста на транспортните работници: Неотклонно спазваме обещанията си по споразумението

След проведените преговори, които продължиха и през миналата седмица, в подписаното днес споразумение бе записано, че се въвеждат 3 категории по натовареност за „Столичен автотранспорт“ и 2 категории по натовареност за „Столичен електротранспорт“. Километричният пробег за най-тежката категория (3-та) в наземните оператори ще бъде на стойност 0.013% от минималната работна заплата. Бонусите за сервизните работници и административния персонал ще бъдат 80% от средния бонус на шофьорите.

Страните се ангажират да проведат съвместни срещи с Министерство на финансите и Министерство на транспорта за осигуряване на дължимите от държавата средства за компенсация на градския транспорт на Столична община.

Водещи новини

Още новини