Темида и скандалите в Народното позорище

фейсбук
share

Изглежда вчера е бил тъжен ден за директора на Народния театър „Иван Вазов”. След като  през юни Софийският районен съд (СРС) оправда Камен Донев, актьор и режисьор, по дело за обида, заведено по тъжба на директора на Народния театър Васил Василев, вчера магистрати са обявили, че отменят уволнението на емблематичния режисьор Александър Морфов. Срещу него директорът на театъра заведе две съдебни дела.

Новината за вчерашното съдебното решение  съобщи един от верните съратници на Морфов – талантливият актьор, режисьор и писател Валери Йорданов, който изигра незабравим образ на Бръчков в най-гледаната и обичана от българите театрална постановка „Хъшове”:

„ОГРОМНА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ...

Вчера /15.10.24г./ Съдът излезе с Решение:

ОТМЕНЯ уволнението на режисьора Александър Морфов, извършено със заповед №...... от директора на НТ "Иван Вазов" ...

ВЪЗСТАНОВЯВА Александър Морфов на длъжността "главен режисьор" ...

ОСЪЖДА НТ " Иван Вазов" ... /на две символични глоби/.”

Припомням, че Александър Морфов беше уволнен

след дълго проточил се скандал зад завесите на нашето народно позорище през февруари миналата година. Кавгата между директора и един от най-успешните български режисьори започна заради административен акт от страна на директора, с който Морфов не бе съгласен и изрази публично своето мнение. Конкретно, предишна пиарка на ДПС по онова време, бе назначена на поста връзки с обществеността в Народния театър.

Караниците между директора и режисьора започнаха заради политика,  преминаха линията на добрия тон, излязоха извън сцената  и стигнаха до Темида. От театъра си тръгна също и Валери Йорданов.

Вероятно "Хъшове" е сред най-успешните постановки на Народния театър и е игран над 300 пъти пред препълнена зала.

В момента тече друг скандал, свързан с Народния театър. Съюзът на българските писатели и много други обществени формации и организации скочиха срещу готвената постановка на "анти-българската пиеса на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“ под режисурата на Джон Малкович. Бърнард Шоу е написал над 200 театрални пиеси, но точно тази е очевидно поръчкова и целяща омаскаряването на българите.

Защо точно тя ще се играе на сцената на Народния театър на България?!

Водещи новини

Още новини