Изхвърляне на стари лекарства: В мобилните пунктове

Novini.bg/ Canva
share

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност. Кампанията е под надслов "Земята не пие лекарства". 

Началото е в три големи града – днес пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19 октомври – на паркинга на "Кауфланд" в ж.к. "Младост" 3 в столицата, на 26 октомври лекарства ще се събират в един от хипермаркетите на същата верига в Пловдив, а първата събота на ноември ще има възможност за предаване и във Варна, отново в един от магазините "Кауфланд".

Произволното изхвърляне на ненужни и стари лекарства с битовия отпадък крие огромен риск не само за замърсяване на околната среда. Особено опасни са антибиотиците, защото могат да попаднат обратно при нас в питейната вода или храната през почвата и растенията и така да допринесат за засилването на антибиотичната резистентност, обясни пред БНР д-р Татяна Бойкова, медицински директор на "Боарон". По думите ѝ проблемът е голям в световен мащаб, а синтезът на антибиотици изостава от темповете на тази антибиотична резистентност.

Само за ден 500 българи влязоха в здравните си досиета чрез еЗдраве

Законодателството не предвижда връщане на тези отпадъци в аптеките, уточни Станислава Евтимова, управител на "Екосейв" - дружество за събиране и унищожаване на опасни отпадъци. То е изградило лицензирано съоръжение за обезвреждане на опасни отпадъци.

"Екосейв" организира по график мобилни пунктове за предаване на лекарства. Поддържат се Фейсбук страница и Вайбър група с информация по темата.

Местните власти трябва да организират подходяща инфраструктура и да информират гражданите, за да предават старите лекарства в мобилните пунктове, поясни Евтимова в предаването "Преди всички".

"Тепърва започваме да работим с общини, с компании по отношение информираност на гражданите. Когато институциите не се справят, гражданите и бизнесът трябва да се включим в инициативата."

Проследява се целият път на отпадъка – от събирането до унищожаването му, увери Станислава Евтимова.  

Водещи новини

Още новини