Недоволство сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране

АЯР
share

Нараства социалното напрежение сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране, алармираха от Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

Служителите на АЯР са лишени от безплатната храна, която се полага на работещите, съгласно специална наредба за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, от правото на застраховка за трудова злополука и допълнително здравно застраховане.

Става въпрос за работа при специфични здравни рискове от йонизиращи лъчения при изпълнение на служебните задължения, каза за Българското национално радио председателят на синдикалната организация във ведомството Весела Пиркова.

1 000 души са необходими за въвеждане в експлоатация на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Работещите настояват да бъде подписано споразумение с ръководството на Агенцията, в което да бъдат договорени исканията им.

"Ние всъщност се борим да включим в нашето споразумение искания за по-високи заплати, допълнително здравно застраховане и за застраховка "Злополука", и това не смятаме, че са някакви придобивки. Смятаме, че са права, които на нас ни се полагат. Ние не искаме да бъдем дискриминирани по отношение на това, че за нас не се полагат като държавни служители, а се полагат на хората, които работят по трудови правоотношения и по този начин може би отговорните институции ще обърнат внимание и ще спомогнат за тази промяна в нормативната уредба, където е възможно, за да не се случва това", отбеляза Пиркова, предава БНР.

От Независимата синдикална федерация на енергетиците декларираха, че ще бъдат използвани всички законови средства за защита на исканията на работещите в Агенцията.

Водещи новини

Още новини