Ники Кънчев за Кирил Маричков: Той бе духовен баща - плуваше някак си между всички брегове и граници

share

Голяма загуба за цялото общество, българската музика и за българския свободен дух, който Кирил Маричков олицетворяваше. Той е от хората, които отвориха прозорците на свободата в тази страна. Беше много, много трудно за всички, много тягостно и единствено музиката, филмите и спорта ни даваха някаква надежда. В моите очи вчера си тръгна един от патриарсите на българската рок музика. Загубата е непрежалима. Трябва да сме щастливи, че сме били заедно с този човек.Това заяви в предаването „Тази събота“ телевизионният водещ и близък приятел на Кирил Маричков Ники Кънчев.

Той коментира и инцидента, при който големият музикант почина в петък вечерта преди концерт във врачанското село Селановци. „Имаше някакви знаци в последно време. В турнето на „Фондацията" в Америка също имаше някакъв инцидент. Има нещо пророческо, мистично и божествено в това да си тръгнеш по този начин. Разбира се, то е и нелепо. Може би в този миг е по-добре близките да са до теб. Той е бил сред своите приятели – Иван Лечев, Славчо Николов, Дони“, каза Кънчев.

Фънки за Кирил Маричков: Изглежда на небето шефът си е направил група и му трябват композитори и музиканти

По думите на Ники Кънчев Кирил Маричков е много сензитивен човек и е хващал нещата във въздуха. „Той плуваше някак си между всички брегове и граници. Искам да цитирам част от текста на последната песен в албума „75“ – „Тъмен вятър“ – „В мен будува тревога необяснима и нощта извънземна ме тегли навън, засега съществувам, все още ме има, след това ще изчезна зад близкия хълм”. „Тъмен вятър“ е много философска песен, тя е точно като на прощаване. Той усеща, че тръгва, че времето изтича и че ще изчезне там зад хълма“, коментира водещият на „Стани богат“.

Васко Кръпката разказа за срещите си с Кирил Маричков: Останаха неща, които не успяхме да си кажем

По думите му хора като Кирил Маричков няма как да изчезнат, нито да бъдат забравени. 

„Като духовен баща, той е човек от когото съм се учил много. Живеем в един район горе-долу, виждахме се, гостуваше ми често в „Дарик“. Той беше наясно с всичко, което се случва в държавата. Оценката му я даде живота, както и книгата му. Книгата „На прага на времето“ е учебник по история. Тялото го няма, но песните и уроците остават за всички“, допълни Ники Кънчев.

Справедливост - този урок научава телевизионният водещ от великия музикант Кирил Маричков. 

„Искаше всичко да е точно, подредено, да бъде така както той го вижда. За звука беше безкомпромисен. Истински професионалист. Инстинкт за точност и справедливост. Виждал съм го да командори, да реже момчетата от „Фондацията“, той беше от старото поколение, но в същото време абсолютно „на ти“ с всичко, което се случва в България и с новото време“, разказа още Ники Кънчев.

Водещи новини

Още новини