Диана Русинова за смъртния случай с тротинетка: Грешка беше да ги дадем на 16-годишни да ги карат

Bulphoto (архив)
share

Експерт по пътна безопасност каза какви мерки трябва да се вземат, след като мъж с се удари с тротинетка в стълб в София и почина. Това е вторият смъртен случай у нас след инцидент с електрическо превозно средство на пътя.

Ние настояваме за най-адекватната мярка, която може в спешен порядък да се предприеме, това да гарантираме, че хората, които по някакъв начин управляват тези индивидуални електрически превозни средства, имат елементарни познания за това какви правила трябва да спазват като участници в движението, въвеждането на регистрационен режим както и въвеждането на задължителна Гражданска отговорност, заяви в предаването „Социална мрежа“ по Нова нюз Диана Русинова.

"За мен беше грешка тези индивидуални електрически превози средства да бъдат приравнявани към велосипедите и още по-голяма грешка беше да ги дадем на 16-годишни деца да ги управляват. Защото, ако се замислите реално, на 16-годишните деца им е забранено да управляват автомобил и чак след 17 години има възможност за така наречена такава категория Б 1, но те имат възможност след 14-годишна възраст, 14-16, да се качат на такова индивидуално електрическо превозно средство и да причинят значителни щети, включително да навредят на своето здраве или на това на някой друг", добави тя.

Още един случай на починал след каране на тротинетка

Качихме клип, как през нощта се кара индивидуално електрическо средство без задни светлини, без светлоотразителна жилетка и без сложена каска. Такова превозно средство се управлява със скорост над 40 км в час, въпреки че съгласно закона за движение по пътищата ограничението за тях е 25 км в час. Трябва да мислим за адекватни мерки, с които наистина да накараме тези хора да спазват правилата, тъй като индивидуалното електрическо средство може да е много безопасно, но много зависи кой го управлява, каза още Русинова.

Водещи новини

Още новини