Министър Иванов: Приоритет на МТСП е стремежът всеки възрастен човек да води достоен живот с адекватни пенсионни доходи

Фейсбук
share

За мен е чест да ви поздравя по случай Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, който се чества навсякъде по света през последните три десетилетия, се казва в приветствие на служебния социален министър Ивайло Иванов по случай Международния ден на възрастните хора – 1 октомври 2024 г., публикувано на Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика.

Днешният ден е повод да отдадем заслуженото признание за вашия богат опит, за мъдростта и неоценимата ви роля за напредъка и развитието на нашето общество, пише министърът. И добавя, че Международният ден на възрастните хора неизменно отваря и темата за предизвикателствата, пред които те са изправени, и доколко политиките на държавата подобряват благосъстоянието на пенсионерите.

Министърът уверява, че приоритет на Министерство на труда и социалната политика е стремежът всеки възрастен човек в България да води достоен и пълноценен живот и да посреща старините си спокойно и с гордо вдигната глава.

Нашата цел е всички вие да имате адекватни пенсионни доходи и достъп до качествени социални услуги в общността и в домашна среда.

Изплащат пенсиите на 7 октомври

По мое предложение пенсиите бяха осъвременени с по-висок процент от изчисления според окончателните показатели за ръста на средния осигурителен доход и индекса на потребителските цени, подчертава Ивайло Иванов. И  припомня и за други мерки за подобряване условията на живот на пенсионерите в България.

Той отбелязва, че скоро общините ще започнат реновиране на домовете за стари хора след като кабинетът е осигурил финансов ресурс за проектите. До момента е одобрено модернизирането на 70 дома, за 68 от тях вече са подписани договори за изпълнение, което ще осигури значително по-добри условия за живот за хиляди възрастни.

Осъзнавам колко важно за вас е да се чувствате като пълноценна част от обществото, посочва социалният министър. „Ето защо ще продължим да работим за осигуряване на равни възможности за вашето участие в икономическия и социалния живот на страната и за насърчаване на вашата независимост и активност в добро здраве.

Бъдете здрави и запазете вярата си в по-доброто бъдеще. Бъдете вдъхновители за поколенията след Вас! Нека днешният ден бъде изпълнен с мигове на радост, споделени с любими хора! ", завършва поста си Ивайло Иванов.

Водещи новини

Още новини