Водещите новини! Мъж преби жена си в София и я заплаши с убийство. Израелски спецбойци проникнаха в Ливан (и още…)

Getty Images/Pixabay/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 30 септември   

 

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски" на „Св. Иван Рилски".

Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от „Синя София" площадът пред храм-паметника „Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на България.

„Мотивировката е абсолютно правилна - това е най-почитаният български светец. Допълнителен въпрос е доколко Александър Невски е светец. 

В последните години в историческия печат на Русия масово се доказват идеи, че неговият морален образ по никакъв начин не е на светец. Да не говорим за убийства, които е извършил в собственото си семейство. Има и доста исторически податки, че е приел мюсюлманството. За нас той е случаен светец, той е светец-покровител на руския император Александър Втори.

Александър Невски в Русия става популярен след Октомврийската революция заради прословутата му фраза във филма на Сергей Айзенщайн („Александър Невски", 1938 г.), че който с меч дойде при нас, от меч ще загине. Това се превръща в мощен пропаганден удар за Сталин в подготовката за Втората Световна война", коментира той. 

Проф. Илчев: Чудя се светецът Александър Невски какво смислово значение има за българския народ. Реално няма

***


Трябва да е пълно безумие депутатите да не се съберат и да не проведат извънредно заседание относно промените в ПВУ. Ако не го направят, Мини-Марица и ТЕЦ Марица-Изток 2 ще фалират.

Това заяви в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски, по повод скандалното последно заседание на парламента. 

„Каквото и да правим, до две години ще загубим мините и ТЕЦ Марица-Изток 2. В момента те се поддържат да работят изкуствено. Ако това продължи, цената на тока ще е по-висока. Високите цени на емисиите от ТЕЦ Марица-Изток 2 го прави нерентабилен. Трябва да развиваме ВЕИ, водни централи, газови централи“.

Енергийният експерт Иван Хиновски: Каквото и да правим, до две години ще загубим мините и ТЕЦ Марица-Изток 2

***


На работниците им се обещаваше преквалифициране, ПО-ДОБРА работа и 36 заплати накуп. Не, работодателите им ги принудиха да протестират и отстрани изглеждаше, че те си държат едва ли не да са под земята и да дишат отрови. Защо? Защото работодателят така им беше взел страха, че каквото им кажеше – те вярваха. Каза им, че ще останат на улицата и те му вярваха. И ходеха на протести. 

Миналата седмица възрожденците и партия „И Така Нататък“ използваха темата да правят циркове в парламента. Партии, за които са гласували хиляди, заглушиха гласа на народните представители, за които са гласували милиони. И имат наглостта да говорят, че го правят за „суверена“. Правят го, като заглушават гласа на суверена. Циркаджии. 

Не можеш да помогнеш на човек, който не желае да му се помага. Краят на въглищата идва; и да не ви харесва!

***


На 28.09.2024 г. около 22,00 часа в апартамент в гр. София, обвиняемият А.К. се заканил с убийство на И.К., като ѝ казал „ще те очистя, бавно ще те убия, никой няма да те намери“. След това обвиняемият удрял жената с ръце в главата и я дърпал за ръцете, вследствие на което ѝ причинил телесна повреда. Деянията са извършени в условията на домашно насилие. 

Мъж преби жена в София и я заплаши: Ще те очистя, бавно ще те убия, никой няма да те намери

***


Изоставиха бебе пред къща в Айтос.

Сигнал в полицията е подаден малко преди 16.00 ч. днес.

Пред входната врата на дома било оставено повито новородено момченце във видимо добро здравословно състояние, предаде БНТ.

Изоставиха новородено бебе пред къща в Айтос

***


„Бойци от подразделения за специални операции от състава на Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) проникнаха на територията на Ливан", това написа вестник „Уолстрийт джърнъл".

Според изданието от САЩ десетки войници и офицери от армията на Еврейската държава са навлезли в южната част на арабската република.

„Спецбойците проникнаха дори в няколко тунела, използвани от бойци на проиранската терористична групировка „Хизбула", добави базираната в Ню Йорк медия.

Израелски спецбойци проникнаха в Ливан

***


„Танкове от състава 15-а механизирана бригада през почивните дни тръгнаха да щурмуват село Плехово, в южната част на граничещата с Украйна Курска област. Машините обаче пропаднаха в противотанкови ровове, изкопани от руски военни преди началото на специалната операция на ВСУ в Курска област на 6 август тази година“.

Руски бойни машини пропаднаха в противотанкови ровове, изкопани от военни на Москва

***


Някои от стотиците ливански граждани, които пристигнаха в Истанбул днес, след като избягаха от израелските въздушни удари в родината си, казват, че са „разтърсени" от събитията, но се надяват да се приберат скоро у дома, съобщава БТА.

Израел нанесе удари срещу цели в Бейрут и на други места в Ливан по време на двуседмична вълна от атаки, които отнеха живота на няколко командири на "Хизбула" и около 1000 други хора, според ливанското правителство. Много други избягаха от домовете си.

Всички полети на Мидъл Ийст Еърлайнс от Бейрут до Истанбул бяха разпродадени днес, посочва сайтът на компанията. Търкиш Еърлайнс и Пегасус Еърлайнс отмениха полетите си до Бейрут в близките дни.

Стотици ливанци пристигат в Турция, бягайки от войната

***


Защо крайнодесните идеи са популярни в Австрия? Както и в други европейски държави - Германия, Франция, Нидерландия, Италия? Какво се случи в Европа?

Изборите в Австрия: Как се стигна до възхода на крайнодесните?

***


 

Водещи новини

Още новини