Илияна Йотова: Българите няма да допуснем да се късат страници от българската история

Президентство, пресцентър
share

Много малко или почти нищо не пише в учебниците на нашите деца за трагичните събития от 1913 г. Уж образовани хора късат страници от българската история. Кой има нужда да се обезличава българската история, защо има сили, които искат този период да се забрави? Когато се унищожават тези страници, се унищожава душата на един народ, лишава се от идентичност и самочувствие и той става лесна жертва на влияние и интереси.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралото се множество от хора в Маджарово на Националното тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“.

„Днес повече от всякога трябва да се замислим и да настояваме тези, които взимат решения за България, да не пипат българската история, защото тя е свята. Някои политици грешно смятат, че е достатъчно българинът само да бъде нахранен. Българите сме оцелели, защото сме се борили за справедливост и почтеност на самите нас и на тези, които избираме“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова благодари на Съюза на тракийските дружества и община Маджарово, че за поредна година организират поклонение пред паметта на 2 хиляди невинни жертви, предимно възрастни, жени и деца.

„Няма политическа доктрина, и геополитически интереси, които да оправдаят избиването българи само защото те искаха своята българска родина и да отглеждат децата си като българи“, посочи вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Йотова посети новооткрития Дом „Дора Габе“ в София

„Тази земя е напоена с много трагизъм. Само на 50-ина километра оттук са избити и 200 деца пеленачета, които можеха да пораснат като достойни българи. Неслучайно проф. Милетич сравнява Маджарово с Батак“, заяви Йотова.

Тя подчерта героизма на обикновените хора, на славните войводи, които спасяват мнозина.

Водещи новини

Още новини