Родните фермери не кандидатстват за биоземеделие

share

Земеделските производители у нас трудно преминат към биоземеделие и затова страната ни има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони. Това заяви днес министър  Мирослав Найденов, след като прие декларация на биопроизводители, събрали се в подкрепа на по-зелена бъдеща селскостопанска политика, съобщи БНТ.

Според министъра парите за агроекология в момента не се усвоят, но не заради административни грешки, а заради това, че никой не подава проекти.

Десетки биофермери се събраха днес пред Земеделското министерство с призива от 2014 година да се увеличат средствата за биоземеделие, като поне 30% от директните плащания да бъдат за "зелени" проекти, да се въведе таван за евросубсидиите от 150 000 евро, да се подкрепят и младите фермери.

Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие е категорична, че не би трябвало да сме известни в света само с износа на пшеница, слънчоглед и рапица. По-скоро производителите трябва да се преработват в България майки да хранят децата си с чиста здравословна храна.

Земеделският министър
Найденов заяви, че изцяло подкрепя техните искания и ще им съдейства да бъдат одобрени от Брюксел. За миналата година са усвоени едва 18 млн. лева за агроекология, от отпуснатите 300 млн. лева призна той. Земеделците не преминават към биологично стопанство, тъй като изискването е да го поддържат в рамките на 5 години.

След като връчиха исканията си на министър Найденов, биопроизводителите с поход - шествие стигнаха до ЕК в София, разчитайки, че и българските евродепутати ще ги подкрепят.

Водещи новини

Още новини