Юлия Андонова: Няма социални услуги, адресиращи агресивно поведение на подрастващите

Freepik
share

Преди дни, на 20 септември, почина жената, пребита от 17-годишен младеж в Перник. Тя бе нападната призори на 29 юли, докато пиела кафе пред денонощен магазин.

Младежът я хвърлил на земята и нанесъл редица удари, което е видно от кадри, публикувани в социалните мрежи. Жената е била инвалид след прекаран инсулт.

След нова съдебно-медицинска експертиза се очаква на арестувания извършител да бъде повдигнато по-тежко обвинение. Все още не е ясен мотивът за побоя, завършил с фатален край. Младежът е известен на органите на реда. Инцидентът в Перник доби широка гласност.

"Това е пореден случай, който разтърсва обществото ни. Крайно време е да спрем да толерираме всякакви форми на насилие и агресия", заяви пред БНР Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С. Вече над 20 години в Перник организацията оказва помощ и подкрепа на хора, пострадали от насилие или трафик.

На най-високо политическо ниво се сее агресия и се толерира омраза, включително с популистки закони, посочи тя.

Ясна е причината за смъртта на жената, пребита от тийнейджър в Перник

Няма подходящи социални услуги, които да адресират агресивно поведение на подрастващите, отбеляза Андонова в предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ, всяко подобно поведение на децата е "вик за помощ".

Законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в същността си е закон за борба с децата, изрази мнение тя.

"В него няма мерки, които ефективно да помогнат на деца, които са в конфликт със закона. Този закон не е изменян повече от 50 години. За дребни престъпления деца биват наказвани, затваряни в тези социално-педагогическите интернати, където се отглеждат бъдещи престъпници."

"Въпросът е да не стигаме до тези престъпления - още в най-ранните етапи на агресия, най-ранните сигнали за поведенчески проблем детето и неговото семейство да получат подкрепа", изтъкна Андонова.

Освен че трябва да сме чувствителни като общество, трябва да има закони и правила, които безкомпромисно да бъдат спазвани, подчерта тя.

Водещи новини

Още новини