Водещите новини! Изтеглиха номерата на бюлетините. Мръсният въздух убива 11 000 българи годишно (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 25 септември   

 

По данни на Световната здравна организация мръсният въздух причинява 11 хиляди смъртни случая годишно в България, посочи Елена Цонева–Папуджиева от „Портал на пациента“ на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, посветена на Световния ден на белия дроб.

Мръсният въздух причинява 11 000 смъртни случая годишно в България

***


Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за номерата в бюлетината за изборите на 27-ми октомври.

Окончателно 28 формации ще се явят на изборите в последната неделя на октомври.

ЕТО И НОМЕРАТА, ПОД КОИТО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ ЩЕ ПРИСЪСТВАТ В ИЗБОРНАТА БЮЛЕТИНА:

ПП-ДБ са номер 26 в бюлетината, Пеевски - 8, Доган - 13, ГЕРБ - 18, "Възраждане" - 12, БСП - 28

***


Има раздадени милиард и 700 милиона на строителни фирми с анакеси, допълнителни плащания по договори без насреща да се получи нито метър асфалт, нито една керемида. Това каза в интервю за "Лице в лице" Йордан Иванов от "Продължаваме Промяната - Демократична България". 

„Видимо е, че пари за един има, за друг няма. 2 милиарда и 100 милиона са заявените индексации. Министрите са имали власт сами да решават на кого да разпределят тези пари. Това е било задължение на фирмите в рамките на основния договор. Надплатените пари били за това, че материалите поскъпвали, но аз лично виждам обратното - дефлация", обясни той. 

Йордан Иванов, ПП-ДБ: Срещу дадени 1 милиард и 700 млн. лв. не сме получили нито метър асфалт, нито една керемида

***


През август и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов внесе предложение в ПК на ВСС за налагане на наказание на Димитър Петров за нарушения, установени в хода на проверката на дейността му.

Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор по повод ареста на 27 юни на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Образуваха дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек

***


Акция на Европрокуратурата в Симитли

***


Пеевски обясни и защо на изборите няма да се изправи в директен сблъсък с Ахмед Доган: „Ясно показах в кои райони ще бъда и първи регистрирах листите си. Ако някой е имал смелостта, е трябвало да дойде в моите райони. Както знаем, тези лица нямат смелост и толкова много години винаги са се крили зад гърба ми. Те са просто уплашени, избягаха страхливо".

Твърдението на Илхан Кючук, че Пеевски никога не е бил член на ДПС, депутатът коментира по следния начин: „На малки деца, отгледани от мен, няма да им отговарям".

Пеевски обясни защо няма да се изправи в директен сблъсък с Доган: Той няма смелостта, избяга страхливо

***


Специализирана полицейска операция на ГДБОП пресече дейността на организирана престъпна група, търгувала с луксозни автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери при търговия с употребявани и нови автомобили във високия ценови клас.

Спецакцията е проведена под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура на 18 септември на територията на България и в чужбина.

ГДБОП разби ОПГ за търговия с луксозни автомобили

***


НАТО планира да координира транспортирането на голям брой ранени военнослужещи далеч от фронта в случай на война с Русия, евентуално чрез влакове болници, тъй като евакуацията по въздух може да се окаже неосъществима, съобщи БТА, като се позова на изявление на генерал-лейтенант Александър Солфранк, началник на логистичното командване на НАТО (Joint Support and Enabling Command/Съвместно командване за поддръжка и осигуряване).

Бъдещият сценарий за медицинска евакуация ще се различава от досегашния опит на съюзниците в Афганистан и Ирак, каза той в интервю за Ройтерс.

Според него при конфликт с Русия западните военни вероятно ще се сблъскат с много по-голяма военна зона, по-голям брой ранени военнослужещи и поне временна липса на въздушно превъзходство в близост до фронтовата линия.

НАТО планира мащабно транспортиране на ранени военнослужещи в случай на война с Русия

***


„Израел вероятно се подготвя за сухопътна операция срещу действащата в Ливан проиранска групировка „Хизбула", това написа „Скайнюз".

„Днес командването на Въоръжените сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ) разположи по границата с арабската република още две бригади (общо около 8000 души), съставени от резервисти.

Целта на дислоцирането на допълнителните бойни подразделения е изпълняване на оперативни мисии в района", добави британската информационна агенция.

Израел тръгва срещу "Хизбула" по земя?

***


 

Водещи новини

Още новини