България отделя най-много пари за полицията си в целия ЕС. Реформи? Обещаха, ама друг път

Булфото (архив)/Novini.bg
share

Вчера си говорихме за това, че се бълват на конвейер закони, които се дублират със стари закони, парламентът се дави в нищоправене, а важните промени, които могат да спасят държавата – са оставени да чакат куково лято. 

Докато депутатите предизборно приемат закони, които ВЕЧЕ си съществуват, още жертви на насилие умират. За тях закони няма и да има

Оставени са да чакат куково лято, защото – колкото и да са полезни за държавата – ще са вредни за едни единици, които паразитират на гърба на всички останали. 

По нещастно стечение на обстоятелствата точно те са същите, от които зависи дали ще има още нищоправене или реални промени. Те предлагат, те гласуват, те решават. После те получават. 

Преди няколко дни излезе един доклад на Института за пазарна икономика, който днес от МВР решиха да опровергаят. 

Според изследването, над 88% от служителите на МВР НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ нито с разследване, нито с опазване на обществения ред, нито с противодействие на криминалните престъпления. 

Тоест, чиновници, куриери, обучаващи, психолози, хората от „Български документи за самоличност“ и т.н. С наблягане на ЧИНОВНИЦИ. 

От МВР днес разпространиха опровержение на изследването и заявиха, че не е вярно. В смисъл, че процентът чиновници не е такъв. 

България отделя най-много пари за полицията си в целия ЕС

МВР опроверга анализа на Института за пазарна икономика

Няма да говорим сега за това, че дори чиновниците и щракачите на телбод в МВР се водят първа категория, имат класове, пенсионират се по-рано и получават N-на-брой заплати, когато това се случи… точно както правят и реално действащите на терен полицаи и пожарникари, които си рискуват живота. Това – самò по себе си – е цяла тема, но да го оставим засега. 

Антоанета Борисова беше ударена от кола с нелегални мигранти в София – бягащи от полицията. Ударът е тежък и причинява травми, също и стрес. Само че Антоанета е имала лошия късмет да е пила хапче за глава малко преди това. И на ПРОСЛОВУТИТЕ вече полеви тестове за наркотици „светва“, че е „употребила“. 

Какво обезщетение ще иска от държавата жената, ударена от кола с мигранти

Правят ѝ две (втората си я прави самостоятелно – за всеки случай) проби в лаборатория след това и двете излизат чисти. Да повторим: и двете излизат чисти. 

Тестовете ги знаем вече що за стока са. Писано е, говорено е, но нищо не се променя. 

Помните – когато накараха самите полицаи преди смяна да се тестват с тях, скочиха, че тестовете са ненадеждни и дават много грешки. Но това не ги спря да продължат да тестват обикновените хора с тях. Защо…? Никой не казва. Продължиха и да арестуват и да конфискуват коли, да взимат книжки. 

Антоанета е с отнета книжка, дори след като кръвната ѝ проба излиза чиста. Никой не я уведомява, че е излязла и че е чиста. Това е задължение (или… явно НЕ Е) на чиновниците, които взимат заплати – онези над 88% взимачи на заплати в най-скъпата полиция в Европа. 

Антоанета е била блъсната от криминални. След теста я затварят в ареста заедно с тях. По-точно – с човека, който почти я е убил. Въпреки нараняванията ѝ, тя е в ареста, а не в болницата. И си прави компания с човека, който малко преди това почти я е убил. 

Междувременно, полицията беше затворила един сатиричен сайт наскоро с обяснението, че бил клеветнически…

Междувременно един МВР министър ходеше ЛИЧНО да проверява колчетата по Патриарха и твърдеше, че НЕ Е пиар акция и че не го прави, за да злепоставя една партия в интерес на една друга.

А пък сега... го вкараха в листата на… партията. Не може да бъде, нали?! През това време един международно издирван наркотрафикант се оказа в България и на въпроса КАК?, министърът тогава каза, че… не знае. 

Та – ако сте чакали със затаен дъх помощ или реформа – не е било нужно…

Вижте новината от вчера: „Жестоко убийство във Варна“

Жестоко убийство във Варна

Цитат: Разправията помежду им прераснала в саморазправа и 35-годишният тогава С.Я. съборил своя опонент на земята, като започнал да му нанася удари. Притискал шията и гърдите му. В резултат от това, мъжът починал от задушаване. Щом се уверил, че опонентът му не мърда, обвиняемият си тръгнал от местопрестъплението въпреки опитите на свидетели на случилото се да го спрат.

Това чувство за безнаказаност у хората по улиците – как мислите – ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО? 

Не се е замислил дори за последици и наказания, за свидетели. 

Помните случаите отпреди две години, когато съседи убиха съседи след спорове за шум, за боядисана врата, за пиратки и т.н.

Виждате джигитите по улиците, за които ни камери, ни на камерите дръжката важи – убиват на поразия. 

Дали докладът на Института за пазарна икономика е верен в частта си колко процента взимат заплата в МВР, без да са полицаи, не е от голямо значение – при положение, че имаме най-скъпата полиция в ЕС и същевременно имаме ТОВА по улиците си. Нали? 

Жена е осакатена след тричасов побой от ревност, насилникът - задържан след три дни

След като пребитата в Перник жена почина: Променят обвинението на тийнейджъра, който я уби

..................

А, като се заговори за реформи, и на едни определени хора им настръхва косата (образно казано, защото точно те – повечето почти нямат коса). И не дават дума да се продума. Защо? Те си знаят. 

Същевременно обикновените полицаи нямат нормални униформи, заплатите им са ниски, патрулките им са дрънгели, а по кварталите се върти една кола и – ако се случи инцидент – викат дежурен да замести, докато те покрият местопрестъплението. Толкова за „грижата“ за обикновения полицай. 

________________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини