Район Нови Искър е най-слънчевата и най-бързо развиващата се част на София

share

Владислав Владимиров е кмет на столичния район Нови Искър. Роден е през 1980 г. в гр. София.

Завършил е политология в СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура по “Международна сигурност” в същия университет. Професионалният му опит е свързан с Института на дипломираните експерт счетоводители. Основното и средното си образование в завършил в 170 СУ „Васил Левски“ в кв. Курило и целият ми живот е свързан с Нови Искър. Хобито му е да спортува активно. Под неговата егида район Нови Искър ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

- Какво е дал район „Нови Искър“ на София и на България за 50-те години на своето съществуване?

- Науката и образованието са две задължителни условия за една държава и общество да продължават развитието си. Винаги съм вярвал, че образованието е ценност и фактор за успех във всяка една сфера. На това ме възпитаваше семейството ми. Искам България да бъде място, в което хората се връщат, а не заминават. Да бъде държава, която уважава своите учители и учени, да цени и подкрепя онези, които подпомагат развитието на обществото ни. На територията на район „Нови Искър“ съществуват 7 училища, 6 детски градини и 16 читалища, които имат своя принос в съхранението, популяризирането и развитието на българския фолклор и традиции на местно, национално и световно ниво. Културният живот в град Нови Искър е изключително богат и разнообразен. В града живеят и творят талантливи художници и писатели. Градът Нови Искър организира всяка година, заедно с общините Своге и Мездра, „Празници на Искърското дефиле“, които дават възможност на жителите от поречието на река Искър да се опознаят и да развиват сътрудничество в областите култура, бизнес, екология, спорт и туризъм. Районът е богат и на паметници на културата. Пет от тях са с категория „национално значение“. Интересно е, че в Курилския манастир е живял и служил св. Йоан Рилски. В манастира е работила и една от най-големите български църковни печатници „Бял кръст“. Оттук се е разпространявала християнска литература за Румъния и Русия. В с. Кумарица е живяла известната българска актриса Невена Коканова. В квартал Кумарица е живял и първият български космонавт Георги Иванов.

- Кои са хората на Нови Искър, с които България може да се гордее?

- Нови Искър е дом на много спотисти-шампиони, на световно ниво. Всички те носят духа, силата и волята на Нови Искър по целия свят. Гордеем се с много хора. Биляна Дудова е едно невероятно момиче, родом от Нови Искър. Световен шампион по борба в Осло 2021 г., който не спира да ни радва с победите си. Тя е едно доказателство, че можем да покоряваме световни върхове и ние изключително много се гордеем с нея. Имаме и още световни шампиони като:

Борислав Величков – световен шампион по борба от Сеул през 81 г. и двукратен европейски шампион.

Росен Димитров - Трикратен Световен шампион по бойно самбо и многократен европейски шампион по самбо и бойно самбо.

Румен Димитров - Световен шампион по бойно самбо, двукратен европейски и многократен републикански шампион по самбо и бойно самбо.

Георги Божилов – Световен шампион от Сидни, Австралия през 2013 г. и многократен медалист от световни и европейски първенства.

Кристина Свиленова – Световна шампионка по Шотокан Карате-До през 2011 г. и европейска шампионка през 2021 г.

Димитър Пенев - „Стратега“ – извел отбора на България до четвърто място на Световното първенство в САЩ 94 г. Обявен за треньор №1 на България за ХХ век.

През годините има много имена на заслужили деятели, дълбоко свързани и с футбола в района и оставили ярка диря след себе си в историята на българския футбол и Нови Искър. Това е трикратния републикански шампион и шест кратен шампион на България, който за съжаление наскоро ни напусна. Това е Любомир Трайков. В негова памет, на 27.09.2024 г. ще открием мемориална плоча на спортното игрище в кв. Гниляне и ще проведем футболен турнир.

Един човек, оставил ярка следа в българския спорт, е съшо доц. д-р Николай Димитров – Каплан. Той е ключова фигура в създаването и популяризирането на сумото и женската борба в България. Един от първите треньори на женския национален отбор по борба, старши треньор на Националния отбор по сумо и първия председател на Българската федарацията по сумо. Дългогодишен преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски"- катедра „Борба и джудо“. През 2016 г. е награден от спортната академия с Почетен плакет за принос в развитието на Национална спортна академия.

За съжаление съвсем скоро Николай Димитров – Каплана също ни напусна.

Йорданка Георгиева е част от „Златните момичета" на българската художествена гимнастика. Световна шампионка с българският ансамбъл от Баку.

Димитрина Григорова е Световен шампион от 2022 г. по Кетълбел с 626 повторения, които и носят световната титла.з 2005 г.

- Как ще отбележите юбилея?

- Юбилеят на града ще бъде отбелязан с богата и разнообразна програма. Жители и гости на Нови Искър ще имат възможността да се насладят на множество събития и забавления. Старираме на 18 септември с фолклорен концерт в кв. Гниляне с участието на Гуна Иванова. На 19 септември сутринта в 11:00 ч. ще открием фото-архивната изложба „50 години в 50 снимки“ и постамент на хората, които се занимават с културна и просфетна дейност. Най-интересното е, че в този постамент ще поставим капсула на времето с послания за бъдещото поколение и нашите следовници, която да се отвори през 2074 година по случай 100-годишнината на града. Същият ден, в кв. Курило, на площада пред пощата, ще затворим пътя в участъка на ул. Искърско дефиле от пешеходната пътека при полицията до другата пешеходна пътека, преди моста на пазара. Движението ще бъде пренасочено, за да може да обособим пространството в пешеходна зона. От 16:30 ч. там ще стартира „Алея на занаятите“. Всеки, който желае ще има възможност да се включи в демонстрациите и майсторските работилници за дървени играчки, дърворезба, художествена керамика, художествено плетиво и рисуване върху стъкло. Следва и празничен концерт с участието на фолклорни формации и певци от района, духова музика с гост-изпълнителя Яни Янков, който е първият българин, класирал се за финал в най-голямото балканско музикално шоу "Звезде гранда" в Сърбия

На 20 септември град Нови Искър ще отбележи третия ден от празниците, посветени на своя 50-годишен юбилей, с грандиозно събитие, което обещава да бъде незабравимо. От 16:30 ч., на площад „Свети Дух“ в кв. Кумарица ще гостува Пътуващият кулинарен фестивал „Гозбата на България“ с гост-готвач баба Дешка. Негово Светейшество Софийския митрополи и Български патриарх Даниил ще отслужи водосвет от 17:30 ч.

В програмата ще участват танцовите състави и ансамбли за народни песни и танци от града. Ще ни гостува клуб за народни танци „Игриво Свогенско сърце" с ръководител Силвестър Христов, както и поп-звездата Орлин Павлов.

Кулминацията на вечерта ще бъде изпълнение на легендарните Орлин Горанов и Кристина Димитрова, които ще изпълнат някои от най-емблематичните си песни. Празникът ще завърши с впечатляваща заря, която ще освети нощното небе над Нови Искър.

- Каква е визията за развитие на района през следващите години?

- В район Нови Искър непрестанно продължават да се заселват млади семейства, които искат да живеят в нормална обстановка. Проектите за канализация са едни от най-важните, които хората очакват от нас. Освен цялата проектна документация, която е нужна да бъде изготвена, процедурите са свързани и със разбиране от страна на гражданите. По някои от улиците във града и в някои от населените места, за които има изготвени проекти, трасетата на главните канализационни колектори попадат в частни имоти и в момента комуникираме с хората, за да получим тяхната подкрепа, за да ги изкупим. За съжаление срещаме и откази, въпреки, че тези хора също живеят в Нови Искър и също искат да имат канализация. Това, разбира се няма да ни откаже, ако е необходимо, ще минем и към по-тежката процедура по отчуждаване, но разчитаме на разбирането на хората. Наскоро беше изградена канализация в два от кварталите от града – Славовци и Кумарица. Ще продължим и в останалите населени места като кв. Изгрев, кв. Гниляне, Чепинци, Мировяне, Военни жилища.

Пътна инфраструктура, канализация детски градини спортна зала, транспорт, преасфалтиране на улиците в района – всичко това е в приоритетите ни. Знаем, че Нови Искър е много голям район, вторият по-големина териториално, което води със себе си страшно много километри, които трябва да се обслужват, вкл. и по Околовръстния път. Има много възможности за развитие.

Градският транспорт ни е особен фокус, защото имаме сигнали, че не е на достатъчно време, за да обслужва натовареността на гражданите. Работим за това, транспортът да бъде малко по-бърз, да съкратим разписанието, да намалим времето за придвижване, както и за нови спирконавеси. Ангажирани сме и с поддържането на здравните служби в района. За нас е важно във всяко населено място да има лекар и зъболекар близо до хората. Търсим варианти за приспособяване или, ако се налага, за преместване на кабинети, които са труднодостъпни за хора с увреждания.

Живеем в най-хубавата и най-слънчевата част на софийското поле, в подножието на Стара планина. Нашият район се развива ежедневно, като всеки от нас дава своя принос за неговото благополучие. Столицата може да се разраства именно в тази посока. Знаем, че след ковид кризата много хора предпочитат да живеят в къщи и затова се местят в периферните райони като Нови Искър. Заселват се хора с малки деца. Ще работим за развитие на училищната инфраструктура и училищните дворове, за нови детски градини и детски площадки във всяко от населените места. Възстановяваме поетапно и осветлението в парковете в района. Относно културата, имаме 16 читалища, които са нашите културни средища и с които заедно съхраняваме традициите и ценностите. Във всяко населено място се чества традиционен събор. Създаваме програма за ремонт на читалищните сгради. Ще работим за реставрирането на манастирите в района. За съжаление заварихме много такива, които тънат в разруха, а това е възможност, която може да доведе много туристи. Наистина има много работа и нямаме време за губене.

За жалост се налага да обърна внимание и на сигурността в района. Няма как да не реагираме на проявите на вандализъм. Само преди няколко дни монтирахме 20 бр. лампи върху таблата за изложба на открито на площад „Свети Дух“ и още на следващия ден 17 от тях бяха изпочупени. Хората трябва да знаят, че техният район, квартал, село, улица са част от техния дом. И да трябва да го пазят и да го развиват така, както пазят и развиват домовете си.

(платено съобщение)

Водещи новини

Още новини