Почина Вера Иванова от "Системата ни убива"

Булфото, архив
share

Почина Вера Иванова, една от майките от инициативата „Системата ни убива". Тъжната новина съобщи Валентина Милова в социалните мрежи.

„Напусна ни Верчето. Вера Иванова от СИСТЕМАТА НИ УБИВА. Няма я вече!", написа тя.

Вера Иванова бе основният водач на "Системата ни убива" . Тя бе майка на 25-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа. Вера Иванова бе председател на Конфедерация за защита правата на децата. Тя бе и  асистент на сина си.

Името ѝ нашумя през 2018 г., когато обяви гладна стачка заради отказ на институциите да обърнат внимание на сигналите, които подавала, че тя и детето ѝ са малтретирани от съпруга ѝ. Твърденията за насилие в семейството са лъжа - всичко се прави с цел да се откажа пред нотариус от претенциите си върху семейното жилище. Така обвиняваният в домашно насилие баща на две деца Валентин Петров обясни тогава пред bTV своята гледна точка.

Движението "Системата ни убива" става партия

Вера Иванова е част от първия протест на майките през 2015 г. Тогава те будеха симпатиите на огромна част от обществото. През годините протестът им прие различни форми, а участничките в него поеха различни посоки.

На 18 април 2018 г. майките облякоха за първи път черните тениски с надпис "Системата ни убива" и така дадоха старт на няколкомесечни протести. Първата протестна акция започва на 30 юли 2018 г. (понеделник) от 17 до 20 ч. Протестът е организиран от майки на деца с физически увреждания.

Исканията на протестиращите са свързани с въвеждането на Закон за личната помощ, увеличаване на институционалния статут на Агенция за хората с увреждания и промяна във функциите на Агенция за социално подпомагане при изпълнение на политиките в сектора. На 22 октомври 2018 г. майките от инициативата „Системата ни убива" в цялата страна излизат на протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Иванова дори бе кандидат за депутат на изборите през октомври 2022 г., част от гражданската квота в листите на „Изправи се, България". Вера Иванова е родена на 28 октомври 1969 година в София. Има икономическо образование. Председател е на Конфедерацията за защита на правата на децата (КЗПД). Активист на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива". Разведена, с две деца.

Водещи новини

Още новини