Училищата и детските градини в Търговище са в готовност за началото на новата учебна година

Фейсбук/Община Търговище
share

Училищата и детските градини в Търговище са в готовност за началото на новата учебна година. На 16 септември прага на училищата ще прекрачат над 5500 ученици, записани в 256 паралелки. Децата, записани в детските градини, са над 1600.

Налице е необходимият педагогически и непедагогически персонал. Доставени са необходимите учебници и познавателни книжки. Осигурен е и транспортът за пътуващите деца.

Пет общински и две държавни училища в общината са одобрени за изграждане и ремонти на спортни площадки и физкултурни салони по програма на Министерството на образованието и науката. В IV ОУ „Иван Вазов“, Спортното училище „Никола Симов“, Професионалната гимназия по земеделие, II СУ „Проф. Никола Маринов“ и държавната Професионална техническа гимназия ремонтите на площадките не са приключили. Това обаче няма да възпрепятства учебния процес. В I СУ „Св. Седмочисленици“ и Професионалната гимназия по икономическа информатика предстоят ремонти на физкултурните салони по същата програма.

Заради ремонтите в I СУ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) от началото на учебната година децата от предучилищната група ще се обучават в сградата на ДГ № 3 „Здравец“. Учениците от I до IV клас ще бъдат преместени в сградата на III ОУ „П. Р. Славейков“. Тези от V до VII клас са разпределени в сградата на Професионалната гимназия по електротехника и строителство. Осмокласниците ще учат в Спортно училище „Никола Симов“, а паралелките от IX до XII клас – в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“. Във всички приемащи училища е създадена необходимата организация за нормалното протичане на учебния процес.

Учебните заведения са подготвени и за началото на отоплителния сезон. Всички седем общински и пет държавни училища в Търговище, които се отопляват на газ, са заявили необходимите количества. Професионалната гимназия по земеделие се отоплява с електричество, а осемте училища в малките населени места се отопляват с дърва, нафта и с въглища.

Директорите на детските градини в общината също са заявили готовност за започване на учебната година. В по-голямата част от сградите са извършени и освежителни ремонти. Най-много средства са вложени от ДГ № 11 „Звънче“ – 50 000 лв. само за обновяване на сградата в квартал Въбел.

Сградите на десетте детски градини в град Търговище се отопляват с газ. В малките населени места отоплението е на дърва, като в част от градините се очаква доставката на отоплителните материали.

Припомняме, че ремонти по ПВУ предстоят и във II СУ „Проф. Никола Маринов“, III ОУ „П. Р. Славейков“, ДГ №2 „Осми март“. Предстоят разговори с избраните изпълнители на ремонтите на III ОУ II СУ за набелязване на конкретни дати за започване на дейностите. И в двете училища се предвижда поставяне на външна изолация, ремонт на покривите, монтиране на соларни панели, изграждане на външни асансьори и други. В ход е и процедурата за определяне на изпълнител на дейностите в ДГ №2.

Срокът за приключване на проектите за ремонт на I СУ и III ОУ е до края на 2025 г., а за II СУ и ДГ №2 – до февруари 2026 г.

Водещи новини

Още новини