БАБХ не откри признаци на чума по дребните преживни животни

Novini.bg/ Canva
share

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 1701 животновъдни обекта в цялата страна установиха, че животните са клинично здрави. Прегледани са 34 084 дребни преживни животни в 848 населени места. 

Прегледите и изследванията продължават, като към момента няма индикации за наличие на чума по дребните преживни животни. 

Огнище на шарка по дребните преживни животни в село Войника

Действията целят да се предотврати навлизането у нас на заболяването чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ), регистрирано в Румъния и Гърция. Проверките се извършват от официалните ветеринарни лекари от областните дирекции на БАБХ във връзка със заповед на изпълнителния директор на Агенцията от 31.07.2024г.

Към настоящия момент, в Румъния са установени 67 огнища на заболяването в четири области, с общо 233 113 засегнати животни. В Гърция огнищата са също 67, разположени в пет области, като общо засегнатите животни са 27 267.

При съмнение или констатиране на клинични признаци на заболяването, земеделските стопани и ветеринарните лекари трябва незабавно да уведомяват официалните ветеринарни лекари. Гражданите могат да подават сигнали за нерегламентирани внос, придвижвания и продажба на животни на денонощния телефон 0 700 122 99. В спешен порядък сигналите ще бъдат проверявани от компетентните власти и при установени нарушения ще бъдат налагани санкции.

Във връзка с предстоящия Национален събор за опазване на местните български, селскостопански породи животни на 21.09. в град Калофер, БАБХ апелира за стриктно спазване на предприетите мерки, сред които въведената временна забрана за провеждането пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни.

Водещи новини

Още новини