Министър Кондева сезира КЗП: Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

МЗ
share

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе извънредна среща с председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По време на нея бяха разгледани получените във ведомството експертни становища, касаещи употребата на т.нар. енергиен прах, както и анализът на количествения и качествен състав на тези продукти, предназначението и начина им на употреба.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти и нестандартният им начин на употреба, а именно чрез вдишване, представляват риск. Посочва се, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в „една доза“, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища. 

СРЗИ, СДВР и КЗП удариха три магазина, в които се продават енергийни прахчета за шмъркане

В резултат на заключенията Министерството сезира КЗП с препоръка за пълна забрана на продажбата и разпространението на тези продукти. От своя страна Комисията излезе с незабавно решение, с което енергийният прах, предлаган като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергичен сниф“, се определя като забранен, а пускането му на пазара се ограничава. Продуктите, които вече се предлагат в търговски обекти пък, следва да бъдат изтеглени.

Припомняме, че министър Кондева разпореди проверки на Регионалните здравни инспекции. За периода 28 август – 3 септември на територията на страната са проверени над 380 обекта, като временно е преустановена реализацията на 180 опаковки.

Водещи новини

Още новини