Продължават проверките за продажбата на енергиен прах на Диона в магазините из страната

  • 30 август 2024 07:51

  • 136
  • 0
Продължават проверките за продажбата на енергиен прах на Диона в магазините из страната
© Кадър - Нова телевизия

Над 150 търговски обекта бяха проверени вчера по разпореждане на Здравното министерство. Експерти от РЗИ, Комисията за защита на потребителите и представители на МВР търсиха къде се продават енергийните прахчета, които рекламира певицата Диона. Откритите количества са иззети.

„Вчера бяха установени 106 опаковки в общо 9 области в страната. Те са поставени под възбрана, спрени са от продажба. Към настоящия момент се установява пълният състав на продуктите, изискват се документи от производителя и вносителя, за да може да бъде оценена и класифициран този продукт - дали става въпрос за храна или нещо друго. Начинът на употреба, по който се предлага чрез вдишване през носа, е нещо ново, което досега не е било обект на оценки”, коментира в ефира на Нова телевизия Илия Тасев, дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите” към Министерството на здравеопазването.

Нов клип с реклама на енергиен прах, този път с друга певица

По негови думи към настоящия момент няма точна верига на доставки, като в днешния ден ще продължи да се установява откъде да достигнали продуктите в търговските обекти на дребно. „На опаковката пише, че енергийният прах е с австрийски произход, но все още не е установено дали наистина е така.

Продуктът първоначално е продаван единствено чрез онлайн магазини. За някои продуктите установихме, че едно нещо е посочено на сайта, а друго – на опаковките”, каза още Тасев.

„От посоченото не би трябвало да буди съмнение, че имаме забранена съставка. Начинът на употреба биха били неблагоприятно въздействие върху здравето, тъй като се съдържат съставки като кофеин и теорин, които могат да доведат до нервна възбудимост. Това и причината да бъдат направени спешни проверки”, заяви той.

Според Тасев енергийният прах не е предварително дозиран, а очакваната употреба е, че този, който го консумира, следва сам количеството, което да консумира. „По този начин може да се стигне до предозиране, поради липса на информация или знание”, обясни той.

В днешния ден проверките продължават, докато не се изясни пълния произход на продукта, състава му и вземането на решение как ще се процедира по случая занапред.

Последвайте канала на

Калина Христова
136 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини