Радев: Днес отдаваме почит към на хората, които пометоха границите на историческа несправедливост

Булфото (архив)
share

"Днес отдаваме почит към хората, които пометоха границите на историческа несправедливост. Това каза президент Румен Радев по време церемонията по повод 139 години от Съединението на България.

 

"За мен е чест на днешната паметна дата да бъда в хилядолетния Пловдив, където вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост - на 6 септември 1885 г. над Пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да оповестят за Съединението на Княжество България и Източна Румелия", каза Радев.

"В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас. В способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията и с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред, за да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело – Съединението, добави той.

"Нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г. ", добави той.

„И нека, когато дойде и нашето време и когато самите ние се изправим пред взискателния взор на потомците, да можем с лекотата на изпълнения дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов: „Ние извършихме това, което можахме и колкото можехме. Вървяхме с народа... и сега, без да се срамим от никого, можем да чакаме със спокойствие съда на историята“, каза още президентът.

"Поклон пред радетелите на българското Съединение", каза още Румен Радев.

"Да живеее единна България", посочи още той.


Церемонията продължи с тържествена заря-проверка.

След това цветя и венци поднесоха премиерът Димитър Главчев, председателят на Народното събрание Рая Назарян, депутати, министри, изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, кметът на града Костадин Димитров, граждани и гости на Пловдив.

Илияна Йотова: Денят на Съединението е урок по сила, достойнство и мъдрост

Водещи новини

Още новини