Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Фейсбук
share

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме. Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е изисквало много по-големи усилия, отколкото днес.

"В днешно време историята е оставена на по-заден план, с изключение на дни като днешния, когато сме по-скоро длъжни, отколкото да го правим по-често като доброволен акт", коментира той.

"Ние сме наследници на хора, написали историята на България с кръвта си. Най-малкото, което можем да направим, е да разкажем на децата си родовата история на тези хора", изтъкна Мишев.

"Европеецът беше забравил, че войните съществуват и могат да бъдат в задния му двор. Войните винаги ще съществуват и липсата на историческа памет може да ги възпламени отново", подчерта издателят.

„Поведение като на Стамболов днес няма“: проф. Методиев направи паралел между политиците сега и в епохата на Съединението

Запитан може ли да се правят паралели между недалечното минало – след Освобождението, и настоящето той отбеляза: "Тогава хората са имали за какво да се борят, били са мотивирани да постигнат нещо, били са заредени с плам. Днес се случва точно обратното. Не смятам, че днешните политици имат моралното право да изричат "Съединението прави силата". Какво съединение? За съжаление, историческите дати ни показват какво е било и какво може да бъде, но не и какво е днес."

"Вече се превръщаме в малък народ в Европа като численост, но на глава от населението имаме огромни таланти", смята Мишев.

Сред измеренията на родолюбието днес той посочи това да се отнасяш към обществото като към собственото си семейство. "Родолюбието не е на дневен ред в душевността на българина. Родолюбието, историчността са "архаични" термини. Неща, които не се нравят на съвременния човек. Това ме притеснява много."

Водещи новини

Още новини