Забраниха на мобилните оператори да налагат допълнителни неустойки по договорите

Pixabay
share

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилните оператори да налагат допълнителни неустойки при предсрочното прекратяването на договора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Председателят на КЗП Мария Филипова издаде административни актове, с които забрани прилагането на нелоялна агресивна търговска практика от страна на мобилни оператори, тъй като чрез злоупотреба с влияние, операторът налага всякакъв вид прекомерни и несъотвестващи на целта извъндоговорни пречки на потребителя, когато последният желае да упражни правата си по договора, включително правото си да го прекрати или да избере друга стока, услуга или търговец.

В хода на административното производство по издаването на заповедите КЗП е установила, че мобилни оператори злоупотребяват с влияние, като се е възползват от позицията на по-силна страна в правоотношението си с потребителя, за да тълкува изключително в свой интерес неустоечната клауза в договора и без наличие на правно да начислява допълнителни неустойки.

КЗП с мерки за подобряване на диалога между мобилните оператори и потребителите

От това Комисията е заключила, че дружествата налагат на потребителя извъндоговорни пречки, когато той желае да упражни правата си по договора, в това число и правото на предсрочно му прекратяване срещу заплащане на уговорената в него неустойка в максимален размер на три месечни стандартни абонаментни такси за услугите на срочен абонамент, за които договорът се прекратява. Тези действия от страна на мобилния оператор могат да променят поведението на потребителя, като го накарат да се откаже от решението за предсрочно прекратяване договора с оглед на прекомерно високите неустойките, от което решение потребителят иначе не би се отказал или е възможно да не се откаже, ако операторът не прилагаше тази агресивна нелоялна търговска практика.

КЗП обяснява, че потребителите, които подават сигнал посочват, че при предсрочното прекратяване на договора, освен неустойката в размер на три стандартни такси, операторът допълнително начислява и неустойка за предоставени отстъпки от цените на месечните такси, както и неустойка за предоставени отстъпки от цените на крайни устройства (в случаите, когато потребителят е закупил на преференциална цена и крайно устройство). Твърденията на потребителите се подкрепят от приложените към жалбите им месечни сметки и фактури, от които е видно, че операторът действително начислява тези неустойки.

В съответствие с клаузите на договора, при предсрочно прекратяване на договор за електронни съобщителни услуги по вина или инициатива на потребителя, мобилният оператор има право да изиска заплащането на неустойка в размер на не повече от 3 стандартни месечни такси за всеки от абонаментните планове, по отношение на които договорът се прекратява предсрочно.

Но освен тази неустойка, в договора са предвидени и две допълнителни клаузи, които позволяват на оператора да претендира отстъпките от месечните абонаментни такси до края на срока на договора и разликата между стандартната цена на устройството и заплатената от потребителя цена, съответстваща на оставащия срок до края на договора.

По този начин всъщност се заобикаля поставеният максимален праг на неустойка от размера на три месечни абонаментни такси за физически лица.

Тези допълнителни клаузи са във вреда на потребителя и накърняват добрите нрави и водят до съществено неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя, като задължават потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка.

По същността си тези уговорки съставляват клаузи за неустойки, като същите имат обезщетителен характер, независимо от обстоятелството, че са посочени като отстъпки от цените на абонаментите и крайните устройства. Респективно тези неустойки са уговорени във вреда на потребителя и не отговарят на изискването за добросъвестност.

С включването в договора за мобилни услуги за едно и също неизпълнение на няколко различни и едновременно дължими санкции, се надхвърля обезпечителната и обезщетителната функция на неустойката и същата се явява необосновано висока.

Водещи новини

Още новини