Добавят жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите на ул. "Опълченска"

Булфото
share

След многобройните си срещи с граждани, направихме предложение да бъде добавен жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите на ул. "Опълченска". Вярваме, че това ще намали притесненията на гражданите и ще допринесе за облика на самата улица.

Това каза зам.-кметът на София Иван Василев на брифинг в Общината, цитиран от БТА. Припомняме, по-рано днес започна премахването на дърветата на ул. "Опълченска". В района имаше засилено полицейско присъствие, а граждани се бяха събрали на протест. 

Под засилена полицейска охрана: Режат дървета на ул. "Опълченска" в София

На въпрос за премахването на дърветата Василев отговори, че 39 дървета ще бъдат премахнати, но на тяхно място ще бъдат засадени 50 дървета по продължението на ул. "Опълченска" и 53 дървета в близост. По този начин районът ще бъде по-зелен, добави още Василев. Той обясни, че след края на ремонта Столична община ще положи усилия за запазване на озеленяването.

Василев посочи още, че ремонтът на ул. "Опълченска" е изключително важен за цяла София. Този проект ще позволи на много райони да подобрят ВиК свързаността си, ще бъде подобрена транспорта свързаност, ще бъдат добавени нови две ленти, това ще направи градския транспорт по-бърз, удобен и свързан, обясни зам.-кметът.

Проектът е дългогодишен, премахването на дърветата е гласувано на 8 март 2022 г. от комисията по околна среда, с гласовете на колегите от ГЕРБ, заяви зам.-кметът. "Много съм изненадан да видя точно те да протестират за изпълнението на този проект", добави Василев. 

Анализите показват, че не може да бъде съхранена кореновата система на дърветата и да бъде изградена нова ВиК система. Ако отрежем само част от кореновата система на дърветата, нямаме гаранция за безопасността на хората и че тези дървета няма да паднат, обясни още Василев.  

Водещи новини

Още новини