Димитровград чества своя 77-годишен рожден ден днес

Община Димитровград
share

Димитровград чества своя 77-годишен рожден ден днес. Празничната програма започва в двора на Историческия музей с традиционното представяне на календара на общината, който започва и завършва с месец септември, съобщиха от общинския пресцентър.

Денят продължава с тържествено заседание на местния Общински съвет, на което ще бъде връчено отличието на тазгодишния почетен гражданин съдия Ана Игнатова. Кулминацията на отбелязването е на централния площад "България". Събитието ще започне с официална церемония по приемане на строя и издигане на националното знаме на Република България. От сцената на площада кметът Иво Димов и официалните гости ще поздравят гражданите по случай празника на града. Тази година четири делегации от побратимени на Димитровград градове пристигат, за да споделят годишнината с димитровградчани.

Вечерта ще завърши с пиротехническо шоу и концерт на изпълнителя Миро.

Тази година афишът на проявите по повод Дните на Димитровград бе в осем дни. 

Официалното начало на Димитровград е на 2 септември 1947 година. Тогава агломерацията на трите села Раковски, Марийно и Черноконево се слива в ново населено място с Постановление №3 на тогавашния Министерски съвет. Така той става първият социалистически град у нас.

Основите му се поставят от 50 000 бригадири, които идват от 963 градове и села на България в периода 1948 – 1950 г. Много от тях стават жители на новия град. Работят в самостоятелна бригада, наречена “Млада гвардия“, с девиз "Ние изграждаме града, градът изгражда нас“, сочи архивът на публикациите за Димитровград в БТА. 

Водещи новини

Още новини