Водещите новини! Опит за нахлуване в сарая на Доган, оградиха с полицейски ленти имота в „Бояна“. Украйна спира доставките на руски газ за Европа (и още…)

Facebook/Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 30 август   

 

Преди да се стигне до сблъсъците, на поддръжниците на Доган беше съобщено от полицията, че ако районът бъде отцепен така, че да може да има достъп до вратата на имота синът на почетния председател на ДПС Демир Доган, и представителите на партията ще могат да влязат вътре, за да проверят какво се случва.

Районът беше отцепен, но близките до Доган така и не бяха допуснати да влязат в сарая в „Бояна". Именно това доведе до опита за нахлуване. Към момента няма информация за пострадали хора, при сблъсъците обаче човек беше паднал на земята. Синът на Доган дойде на мястото по-рано. Според близките на почетния председател на ДПС той трябва да бъде допуснат в имота. Мотивите са, че вътре има собственост на баща му, пише Нова.

Напрежение и опит за нахлуване в сарая на Доган, оградиха с полицейски ленти имота в "Бояна"

***


„Това е един пропаганден сблъсък между две линии, всяка от които се стреми да монополизира обяснението за ситуацията пред избирателите на ДПС“.

Доц. Попиванов: Случващото се в ДПС е най-жестокият партиен конфликт от началото на демокрацията

***


Доган обитава сараите с договор за наем

***


Разследващите от следствената служба на провинция Долна Австрия и Федералната следствена служба разкриха кои са извършителите на грабеж на жилище, извършен на 23 февруари в Унтертулнербах в община Тулнербах, окръг Санкт Пьолтен, предаде днес австрийската новинарска агенция АПА, цитирана от БТА.

По време на въоръжения обир 76-годишна жена е била малтретирана. Двама от тримата души, участвали в нападението, са били екстрадирани от България. Те са в ареста в Санкт Пьолтен, съобщи днес полицията в Мьодлинг.

Ужас в Австрия: Българи завързаха баба с кабели и я ограбиха

***


Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.

Ето кога ще сa ученическите ваканции през новата учебна година

***


Мъжът, шофирал без ръце на АМ „Тракия“: Схвана ми се вратът

***


35-годишен българин, работещ в Северна Ирландия, е изчезнал мистериозно. За това алармира майката на Димитър Цветанов Петров.

В телефонно обаждане до редакцията на Novini.bg Искра Петрова каза, че за последно се е чула със сина си на 27 август вечерта.

Работещ в Северна Ирландия българин изчезна мистериозно в София по време на отпуск

***


Жители на столичния квартал „Младост" съобщиха в социалните мрежи, че в близост до домовете им има разлив на нефт. Те свидетелстват, че в района се носи неприятна миризма.

Петната, които са с неизяснен произход, са се появили в жилищния комплекс още в края на юни. 

Днес мястото с бликащия от земята мазут зад блок 326 е с намалял дебит, но все още не е обезопасено. Кметската управа чака специална техника, която да ликвидира теча и засипе мястото.

Нефт извира в столичния квартал "Младост"

***


Украйна ще спре доставките на руски газ за Европейския съюз в края на годината, когато настоящият договор за транзит през украинска територия изтече. 

Договорът няма да бъде подновен, заяви днес в интервю за украинската телевизия Novini.Live Михайло Подоляк, съветникът на президента Володимир Зеленски, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Първоначално се говореше за га и петрол, но по-късно бе направено уточнението, че решението не засяга петрола, а само газа. 

Украйна спира доставките на руски петрол и газ за Европа

***


„… направи уточнение на днешното си изказване, че страната му ще преустанови транзита доставки на петрол и газ от Русия за европейските страни“.

Украйна: Няма да спираме транзита на руски петрол за Европа

***


„Дете загина вследствие на руски удар, извършен днес срещу северния украински град Харков", предаде „Скайнюз".

„Агресорите убиха в петък момиче, докато то си играеше на детска площадка. То бе само на 14 години", каза кметът Игор Терехов. "Най-малко трима души, живеещи в същия район, са пострадали", добави местният управник.

„При още едно въздушно нападение, в друга част на Харков, бе поразен жилищен блок. Сградата се запали. Загинаха като минимум трима души. Общо двадесет и осем души жители на града получиха различни по степен травми", добави британската информационна  агенция, която се позова на кмета.

Дете загина при руски удар в Харков

***


Известен блогър, документиращ живота в Ивицата Газа, беше убит при ракетен удар. 20-годишният Мохамед „Медо" Халими, който има над 250 000 последователи в Instagram и TikTok, е бил ударен от шрапнел от израелска ракета, причинила експлозия в Хан Юнис в понеделник. Това заявиха от две младежки организации, с които блогърът е работел, предаде Нова телевизия.

Убиха известен блогър в Газа

***


Турските власти са задържали 119 заподозрени за членство в Ислямска държава лица през последната седмица, съобщи „Хюриет дейли нюз“, като се позовава на публикация на министъра на вътрешните работи Али Йерликая в платформата „Екс“.

Последните операции са били извършени в цялата страна, включително в столицата Анкара и в Истанбул.

Това са поредните масови арести на предполагаеми членове на ИД. В началото на август беше съобщено за ареста на други 99 души.

Турция е задържала 119 предполагаеми членове на „Ислямска държава” през тази седмица

***


 

Водещи новини

Още новини