Заради тайфуна "Шаншан": МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Япония

МВнР
share

Заради тропическата буря "Шаншан" Министерството на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани, пребиваващи в Япония или планирали пътуване до държавата, да се въздържат от пътувания в страната през следващите четири дни, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно интернет страницата на Японската метеорологична агенция. Това информира Ситуационният център към МВнР.

Тайфунът „Шаншан“ причини смъртта на до шест души в Япония, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на правителството Йошимаса Хаяши. Той уточни, че до момента е потвърдена гибелта на трима души, загинали при кално свлачище. Властите проверяват дали четвърти смъртен случай е пряко свързан с тайфуна, а още двама души са в неизвестност и са смятани за мъртви.

По-рано японската агенция за справяне с бедствия съобщи, цитирана от Ройтерс, за най-малко трима загинали и 78 ранени.

"Шаншан" предизвика транспортни затруднения в цяла Япония, посочват от МВнР. ЖП и авиокомпаниите призовават хората да проверяват уебсайтовете за актуална информация. Central Japan Railway Company обяви, че всички влакове на 30 август по линията Tokaido Shinkansen ще бъдат отменени между гарите Tokyo и Shin-Osaka поради проливния дъжд.

Тайфунът „Шаншан“ донесе проливни дъждове в Япония и обърка движението, големи компании спряха работа

Japan Airlines и All Nippon Airways са отменили съответно 287 и 346 вътрешни полета, планирани за 30 август. Други превозвачи, като JetStar Japan, Skymark Airlines, Solaseed Air, също са обявили анулиране на полетите си. All Nippon Airways отмени 33 полета, планирани за събота, 31 август. West Nippon Expressway Company информира, че магистралите в Кюшу са частично или изцяло затворени от 01:00 часа в петък. Central Nippon Expressway Company съобщи, че някои участъци от магистралите в централна Япония също ще са затворени от ранния петък.

При нужда от съдействие, българските граждани в Япония могат да се обърнат към Посолството на Република България в Япония.

Водещи новини

Още новини