Нов клип с реклама на енергиен прах, този път с друга певица

pixabay
share

Пореден клип с реклама на енергиен прах. Този път на хип хоп изпълнителката Виктория Тодорова, която е известна с прякорa си Котенцето.

След атрактивно представената енергийна напитка на прах от певицата Диона експерти предупреждават, че употребата на тези продукти би могла да предизвика зависимост. Районната прокуратура се самосезира за енергийните прахчета и започва проверка, съобщиха за БНТ от държавното обвинение.  Здравният министър Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат такива продукти. А след видеото на певицата Диона над 30 са постъпилите сигнали до СЕМ.

Популяризирането на енергийни прахчета в социалните мрежи продължава.Този път клип рекламира друг подобен продукт отново с участието на известна личност.

"Това е първият сниф в Света, вече може да му се насладим и в България", рекламира изпълнителката.

Диона след изцепката: Извинявам се на цяла България

Според специалисти е необходимо властта да обърне внимание върху приемането на опасни или забранени вещества, тъй като по данни на Държавния департамент на САЩ зависимите у нас са 300 хил. души.

"В една голяма част от тези препарати се съдържат вещества, към които организмът би могло да създаде зависимост или толеранс, както казваме ние било то кофеин или някакви по-силни съставки. Когато става въпрос за такива послания, според мен това, което липсва в държавата е органи и комисии, които трябва да вземат някакво отношение, защото сме първата държава в света по ранна употреба, нещо което говоря от години. тоест деца на по 12, 13, 14 вече експереминират с подобни неща", каза Желяз Турлаков, експерт по зависимости пред БНТ.

Инфлуенсърите и влогърите в България са извън регулацията по закона за радио и телевизията. От СЕМ наблюдават проблема със съдържанието в интернет и имат готовност да реагирират, когато се въведат такива законови промени. Трябва да бъде ясно разпознаваемо,когато едно съдържание е рекламирано, трябва да е ясно при какви условия, кой дава финансирането и как се рекламира това съдържание, за да не се подлъгват малки деца и уязвими групи хора. Ето сега виждаме голямият проблем с рекламата на хазарта, която емигрира през инфлуенсъри и ние активно работим и с НАП в тази посока,защото по този начин достига още по-лесно при деца", коментира Симона Велева от СЕМ.

"Докато бъде приет такъв специален закон е добре максимално да използваме действащото законодателство и мисля,че тук всеки отделен случаи трябва да се разглежда и през призмата на нелоялните търговски практики. Това една европейска директива, която е транспонирана в българското законодателство чрез закон за защита на потребителите", заяви Габриела Руменова от "Ние потребителите".

В една трета от държавите в ЕС има конкретни критерии, по които влиятелни хора в интернет пространството да бъдат контролирани за съдържанието, което качват. Често това зависи от броят последователи,икономическия аспект и броя видеа.

"Често се следят и темите, които този човек публикува.Това биха могли да са чувствителни теми откъм съдържание. Да речем, съдържание свързано със сигурността, безопаността,свързани с различни реклами на храни, напитки, различни субстанции, както в конкретния казус", посочи Габриела Наплатанова от СЕМ.

В Европа само за тази година близо 5 милярда е оборот на рекламата, която се генерира от инфлуенсъри и влогъри.

Водещи новини

Още новини