След рекламата с Диона: От "Ние, потребителите" искат закон за инфлуенсърите

  • 29 август 2024 10:09

  • 1344
  • 3
След рекламата с Диона: От "Ние, потребителите" искат закон за инфлуенсърите
© Фейсбук

Закон за регулиране дейността на т. нар. „инфлуенсъри“ ефективно би намалил случаите на промотиране от страна на влиятелни личности на продукти и модели на поведение, които могат да се окажат вредни за здравето, живота и психичното развитие на подрастващите и на други уязвими групи потребители. Това мнение изразиха от онлайн платформата „Ние, потребителите“ в писмо до медиите по повод разпространяваната в социалните мрежи скандална реклама на енергиен продукт с участието на популярно лице.

Този закон следва да регламентира всички аспекти на дейността на влиятелните личности, особено в социалните мрежи. На първо място – гарантиране качеството и безопасността на промотираните от тях продукти. След това – верността на отправяните послания и непрестъпването на законите. И не на последно място – предвиждането на санкции при нарушения – на инфлуенсърите, на агентите им, както и на наемащите ги рекламни компании, на които да се вменят задължения да проверяват лицата, които ангажират за инфлуенсъри при техни кампании и др.

До приемането на такъв закон всеки отделен случай трябва да бъде разглеждан през призмата на транспонираната в Закона за защита на потребителите в България директива за нелоялните търговски практики. При доказване на такова нарушение, виновните лица ще могат да бъдат наказвани много по-сериозно – със санкции до 70 000 лв. и забрана за повторно прилагане на порочната практика.

Диона проговори след скандалната реклама

От „Ние, потребителите“ напомнят, че във Франция има действащ Закон за инфлуенсърите, който държи сметка на всички „замесени“ при изготвянето и разпространението на реклама, за която се счита, че е извън правилата – от рекламните агенции, през инфлуенсърите и техните агенти до социалните платформи. Наказанията за неспазване на разпоредбите могат да достигнат до две години затвор и глоба от 300 000 евро.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1344 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.29 | 11:43

2
Значи веднага решението е ЦЕНЗУРА така ли? Мислех че България вече не е в комунизма. Или това е проблем не на държавния строй, а на манталитета. Закон за инфлуенсърите т.е. дайте да цензурираме какво правят инфлуенсърите. Батееееееееееееееееее. Значи аз също не съм съгласен с тая простотия която това момиче направи, но ЦЕНЗУРААААА - това е само началото. Спрете да забранявате на хората, защото това е много стръмен наклон, който води до масови забрани на свободата на словото.

2024.08.29 | 12:17

3
Какво е общото между свободата на словото и свободията и това всеки да си прави каквото си иска?
Новини бг

2024.08.29 | 10:54

1
ВЗЕМЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ ДА ИЗЛЕКУВА ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР! ИЛИ ГО БЛОКИРАЙТЕ, ДА ХОДИ В ДНЕС БГ....ТАМ ДА СИ ПИШЕ ШИЗО ЛАЙНАТА!

Добави коментар

Водещи новини