Ако не беше рекламата… Колко ОЩЕ такива проблеми има, за които държавата и органите не знаят в момента?

Pixabay/Novini.bg
share

Прекаляването и пресолването на манджата много често помагат, защото изкристализират дълбоко скритите проблеми и се вземат някакви мерки срещу тях. 

В случая с шмъркането беше известна инфлуенсърка, която направи услуга на всички ни, като докара до повърхността един проблем. Знаем, че не това ѝ беше целта, но точно това се получи. 

Не знам кой и дали някой изобщо се е замислял за това колко от стотиците хиляди нейни последователи в Instagram са деца. 

За въпросните „енергийни напитки за шмъркане“ (… 0.о…) някои хора се опитваха да предупреждават още преди месеци. В „Наука и критично мислене“ бяха написали: „За рекламно лице се ползва Памеца, който е известен с това, че 4 пъти е лежал по затворите за разпространение на наркотици... Няма да коментирам естетическата страна на проблема -  пиенето на кафе е традиция, съчетана с изкуство и италианска изтънченост, а чрез тази тръбичка приличаш просто на наркоман...“

 

Нали разбирате какво е посланието…? Първо този – споменатият човек – после Диона, дала положителна проба за наркотици. Те са рекламните лица на „продукта“, който е за шмъркане. 

Не са спортисти, не са някакви други, а хора, чиито имена – изглежда – се свързват с употребата на забранени вещества. 

В същото време, самият „продукт“ се шмърка – както се шмъркат разни други неща. Също така „продуктът“ се продава „на грам“ – както се продават едни други неща. 

Кое не е ясно? Прави се аналогия с онова другото нещо, дето децата и вдетинените си мислят, че е много „яко“. Ама е и много скъпо, та не могат да си го позволят, та затова – имитиращ продукт. 

Реално, може и да не е вредно (макар да има изследвания, които сочат друго), но психологически привлича податливите умове към това да търсят „оригинала“ – белия прашец. Отваря любопитството. Отваря апетита. А това води до онова – другото. Като ще си говорим за „пазене на децата“, да си говорим за истинските проблеми, а не измислените от руските партии в българския парламент (които се оказаха повече от една). 

Само не ми обяснявайте, че – ето, видиш ли, тя държавата и органите се задействаха и ще санкционират фирмата. Малко късно е, не мислите ли? Месеци наред никой не правеше нищо. Месеци наред „държавата и органите“ НЯКАК СИ не знаеха какво се случва под носа им. Как? Защо? Нали децата им бяха важни? Така прокламираха на ляво и на дясно. Защо се проспиват такива опасности тогава?

Ако не беше инфлуенсърката, изобщо нямаше и да разберат, че има нещо си за шмъркане, което се продава по магазините и е достъпно за децата. 

Колко ОЩЕ такива проблеми има, за които държавата и органите не знаят в момента, днес, сега? Ами колко още чакат да се появят на този удобно заспал пазар, където регулациите са химера? 

Мислите ли СЕРИОЗНО, че органите – всички органи – не са знаели за наличието на този „продукт“? 

Не знам коя мисъл ме плаши повече – че наистина не са знаели или че са знаели и не им е пукало…

Добре, че опазихте децата от дженд*ра, че да могат сега на спокойствие да се учат да шмъркат

Децата пред училищата се събират на тумби да пушат – заемат тротоари и улици, човек няма откъде да мине. След тях – кенчета от енергийни напитки и купчини фасове. Нищо. 

Институциите манкират някаква работа – колкото да се каже, че съществуват, че да могат служителите им да продължават да получават заплати. Реално, проблемът е видим за всички, но конкретните „всички“, дето работата им е да се грижат за безопасността на децата, избират да вдигат рамене и да обявяват, че това е работа на еди-кой-си… някой друг, не те, избират да прехвърлят топката. 

И никой нищо не може да им направи, защото отговорността тук е размита. 

Смешният закон за ЛГБТ пропагандата в училище… дори няма споменато в него кой ще следи за спазването му и какви санкции са предвидени за нарушение. Всеки студент по право първи курс знае, че закон, в който не е предвидена санкция, няма никаква реална стойност и тежест. Тоест, не се спазва. 

По същия начин са сглобявани много наредби и правила, много части от законодателството са кърпени на парче и са оставени недовършени, колкото да се каже, че е свършена някаква работа. И накрая… се развързват ръцете на чиновника да си бърка в носа, докато му тече заплатата; и никой да не може да го обвини в бездействие. 

А децата ви ли? 

Те са си ваша грижа, не на чиновника. Всеки сам си преценя и така нататък… 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини