Вижте всички почивни дни през септември

pixabay
share

През септември официалните празници са два, но поради разпределението на някои от тях през уикенда, работещите ще могат да се възползват от допълнително заплащане през още един ден.

6 сеп­тем­в­ри - Ден на Съ­е­ди­не­ни­е­то;

22 сеп­тем­в­ри - Ден на Не­за­ви­си­мост­та на Бъл­га­рия.

Те се заплащат съответно 6 септември (петък) и 22 (септември) неделя - двойно. 23 септември (понеделник) ще бъде платен със 75% над основното възнаграждение.

Кога ще са ваканциите през учебната 2024/2025 г.

Тази година празниците са подредени така че ако вземете 4 дни отпуска може да се насладите на 9 почивни дни от 31 август до 8 септември с опция за късно септемврийско море.

Втората опция за дълъг отпуск е около 22 септември, като поради това, че официалният празник се пада в неделя, 23 септември ще бъде неработен ден, а онези, които все пак ще бъдат на работа трябва да получат по-високо заплащане. Така за положения извънреден труд, освен дължимото по договор, се заплаща и увеличение, което е:

50 на сто – за работа през работните дни;

75 на сто – за работа през почивните дни;

100 на сто – за работа през дните на официалните празници;

50 на сто – за работа при сумирано изчисляване на работното време.

Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Работещите на ненормиран работен ден не получават допълнително възнаграждение за положения извънреден труд в работни дни, попомнят от businessnovinite. Те ползват допълнителен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 5 дни годишно. За положения от тези работници извънреден труд в почивни дни и дните на официалните празници се заплаща увеличение съответно 75 и 100%.

Водещи новини

Още новини