След смъртните случаи от нилска треска у нас: Какво знаем за нея?

pixabay
share

Както е известно, двама от тримата заразени със западнонилска треска у нас са починали. Жертвите са мъже на 73 и 74 години и с придружаващи заболявания.

До средата на 20 век това заболяване се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия, но през последните години тя активно разширява областите си на обхват.

През 1999 г. е регистрирана за пръв път в Америка. През последните десетилетия заболяването се наблюдава и в Европа, като Гърция, Сърбия, Косово, Албания и дори Румъния вече съобщиха за десетки заразени.

Двама от заразените със западнонилска треска у нас починаха

От Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) обясняват още, че западнонилската треска е открито у нас за пръв път през 60-те години на миналия век. Първите регистрирани пациенти са били в областите Силистра и Бургас, където има добри условия за размножаването на комарите.

У нас годишно има средно по около 15 заболели.

Повечето случаи възникват в периода юли-септември заради активността на комарите, посочиха още от НЦЗПБ.

Специалистите очакват пика на заболеваемостта да бъде достигнат в началото на септември. Според специалистите обаче, ако времето се задържи топло, заразени могат да бъдат регистрирани до октомври.

Тепърва в НЦЗПБ очакват още случаи на българи със западнонилска треска.

Без симптоми са 80% от инфектираните хора.

При около 20% от заболелите обаче се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли.

При по-малко от 1% от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др.

Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия.

Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората, твърдят от НЦЗПБ.

Водещи новини

Още новини