Украинският минисър на енергетиката: Не сме се отказали от реакторите за АЕЦ „Белене“

Getty Images (архив)
share

Украйна продължава с плана си да купи руски реактори от България за минимум 600 млн. евро. Тази увереност на администрацията на президента Володимир Зеленски е на фона на нарастващата опозиция от страна на депутатите, които се притесняват, че сделката дава прекалено много възможност за корупция.

Енергийният министър на страната Герман Галушченко (на снимката) каза пред сп. „Политико“, че правителството все още възнамерява да разшири атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, купувайки два реактора ВВЕР-1000, които в момента се съхраняват в България – на площадката на провалената АЕЦ „Белене“.

Предложението предизвика критики дори от депутатите от управляващата партия, които казват, че има по-бързи и евтини начини да се подкрепи електрическата мрежа на страната, която беше силно засегната от руските бомбардировки.

Спор във Върховната Рада заради плановете на Украйна да купи ядрени реактори от България

Нашата енергийна система издържа на този натиск преди всичко благодарение на ядрената енергия. Като вземем това предвид, ние се нуждаем от повече, дори във възстановяването и особено след войната. Разбираме, че всеки вид ядрен проект отнема години, така че трябва да започнем възможно най-бързо, особено в тази ситуация, в която сградата е построена и готова, каза Галушченко, цитират от Economic.bg.

Миналата седмица украински депутати казаха пред „Политико“, че правителството е било принудено да признае, че не е имало достатъчна подкрепа в парламента, за да приеме проектозакон за закупуването на реакторите.

Според Андрий Жупанин, депутат от партията „Слуга на народа“ на президента Владимир Зеленски, подобни поражения са „изключително редки“.

Украйна иска оборудването от АЕЦ "Белене" за $600 млн. долара

Депутатите поставиха въпроса дали консервираните реактори, закупени от България преди повече от десетилетие, ще могат бързо да бъдат въведени в експлоатация и дали средствата не могат да бъдат по-добре изразходвани за възобновяема енергия и други източници на електроенергия. Според тях разходите вероятно ще нараснат допълнително и ще отворят вратата за огромна корупция.

Галушченко обаче обеща да спечели скептиците и да задвижи проекта.

Продължаваме работата с парламента за приемането на този закон, защото това е много важен проект за нас. Уверен съм, че парламентът ще приеме закона, каза той.

Критичната енергийна инфраструктура на Украйна, включително геотермални електроцентрали и мрежови трансформатори, беше подложена на продължителна атака с руски ракети и дронове през последните месеци, което изисква значителен внос на електроенергия от ЕС, за да се покрие допълнителният дефицит.

„Опитваме се, разбира се, да ремонтираме всяко съоръжение, което е възможно да бъде ремонтирано, да добавим допълнително поколение към системата“, каза Галушченко.

Но той предупреди, че Украйна сега е „наистина в навечерието на вероятно най-тежката зима в историята на страната“.

Водещи новини

Още новини