Асен Асенов: Държавният резерв праща над 130 000 литра вода до населените места на воден режим

БНТ
share

Държавата се опитва да облекчи последствията от безводието. Директорът на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси Асен Асенов коментира пред БНТ, че от началото на годината над 77 000 литра вода са доставени до хората. Още 130 000 литра вода се доставят до населени места на воден режим. По думите му хората могат да разчитат на Агенцията.

При бедствено или частично бедствено положение до дни помощ се предоставя до нуждаещите се, изтъкна Асенов.

Той бе категоричен, че макар отпускането на помощ да става с решение на Министерски съвет, процедурата е бърза. От кметовете се изисква да изпратят писмо с искане за помощ до Агенцията. Законът не позволява на Агенцията да предоставя помощ при регулярни ситуации на безводие, стана ясно от коментара на Асен Асенов. До ден-два сме до хората, увери той. Държавният резерв съхранява разфасовки с вода от 1,5 литра и 10 литра.

Борисов чертае схеми за решаване на проблема с безводието: Близо милион българи може да останат без вода

За около 1,5 милиона лева е предоставената помощ на Украйна. Вода, храна и лекарства са предоставени от резерва на воюващата страна. Това е по искане на Украйна. Даваме, но колкото ни е възможно, поясни Асен Асенов, като заяви, че на първо място стоят нуждите на нашето население.

Водещи новини

Още новини