Карлос Насар стана почетен гражданин на Червен бряг

Борислав Трошев, Sportal.bg
share

Олимпийският шампион по вдигане на тежести и нов всеобщ любимец на българите Карлос Насар бе главен герой в специално организирана шоу програма в Червен бряг с гайди и класическа музика. 

“Не съм изненадан от успеха ми в Париж 2024. Началото на успеха е оттук, ние сме много кадърен край. Искам златото и след 4 години в Лос Анджелис. Олекна ми като станах шампион, независимо че заявката ми беше много силна”, каза Насар пред репотерите преди да бъде обявен за почетен гражданин.

Общината се е постарала със специални церемониални почести на главния площад, като водещ е Ники Кънчев, а са предвидени множество забавления за жителите и гостите на града. Общинският съвет гласува единодушно провъзгласяването на Насар за почетен гражданин, както и паричната награда от 50 000 лева за него и от 25 000 лева за треньора му Павел Христов.

Формация “Големите гайди” пред ритуалната зала посрещнаха Карлос и го съпроводиха на сцената, а на големия екран се излъчиха кадри от вдигането му за олимпийско злато.

Кметът на Червен бряг Атанас Атанасов връчи почетния знак на града на Насар и чек за 50 000 лева, а 25 000 са за треньора му Павел Христов.

“Изключителен талант, силна воля - ти постигна немислимото! След тежката контузия много хора не вярваха, че ще продължиш да спортуваш. А ти не само че продължи да спортуваш, а за няколко месеца стана европейски шампион, световен шампион и вече олимпийски шампион.  Ти постигна този успех по начин, който ни изпълни с гордост - с такава лекота хвърляше тези щанги, че само можехме да се захласваме по твоите умения”, каза кметът Атанасов.

“Имаше напрежение преди състезанието. Стратегията беше изработена 40 дни преди олимпиадата. Благодаря на общината и на кмета, защото са плътно зад нас. Съветите ми бяха Карлос да бъде спокоен и уверен”, каза треньорът Христов.

Карлос Насар се прибра в България: Чувствам се като герой

На сцената беше удостоена с почетен плакет и майката на Карлос - Поля Иванова, а на сцената с нея се качиха и бабата и дядото на щангиста. “Изключително съм развълнувана. Благодарна съм на всички близки и на всички българи за подкрепата. Благодаря и за споделената радост, защото споделената радост се умножава по много”, каза Иванова.

Имаше и специален момент за почит на покойния бивш треньор на Насар Илиян Илиев.

Христо Стоичков също се включи в празненството с видеообръщение: “Карлос, най-напред, честита титла. Прегръдка за теб, защото си уникален. Поздравявам те, че си почетен гражданин на Червен бряг и за големите успехи за България. Ти си посланик и почетен гражданин на целия свят с този рекорд, който постави. Ти го постави пред моите очи и беше великолепно. Носи званието почетен гражданин на Червен бряг с гордост. Прегръдки от мен”, каза Христо Стоичков.

За Карлос беше предвиден и видеопоздрав от детска градина “Зора”, в която е учил като дете. Насар даде автографи и се снима с всички желаещи до и на сцената, предаде sportal.bg.

Водещи новини

Още новини