Инж. Богдан Милчев: Важно е да се извърши одит на ЦГМ

личен архив
share

Експертът инж. Богдан Милчев е председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност. От 1995 г. до 2014 г. е работил в системата на МВР. Бил е ръководител на столичната структура на КАТ в периода 2011-2013 г.

По повод твърдението в медиите, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има много малък брой изгубени дела, излизаме с подробна информация относно това твърдение, което бе обявено в отговор на наше становище относно спорната практика дружеството да се представлява от адвокати, вместо назначените юрисконсулти.

Съгласно публикацията в сайт ЦГМ няма много загуби, а и всеки гражданин е бил наясно с рисковете, които едно потенциално дело крие.

Нашата справка успя да открие множество дела, които ЦГМ е изгубило на 2 инстанции

и по които разноските многократно надхвърлят 30-те лв.

Номерата на част от тях са: Решение № 9161 от 24.07.2024 г. по адм. д. № 6821 / 2024 г. на Върховен административен съд; Решение № 4245 от 08.04.2024 г. по адм. д. № 6137 / 2023 г. на Върховен административен съд, Решение № 8806 от 15.07.2024 г. по адм. д. № 5605/ 2024 г. на Върховен административен съд.

Само по тях ЦГМ е следвало да заплати разноски над 6000 лв., като ще дължи и възстановяване на платени скоби или рискува дела за вреди по реда на ЗОДОВ и допълнителни разноски.

Освен лъжата за малък брой загуби, нашата справка спрямо спечелените дела показва една

тенденция на завишаване на разноските, които ЦГМ заплаща,

въпреки действащата тарифа за минималните адвокатски възнаграждения. По-конкретно през 2023-та година, ЦГМ претендира разноски от 600 лв., при минимален размер 1000 лв., докато през 2024-та е вече 1000 лв. Трудно бихме могли да съгласим, че целта на ново ръководство не е да продължава същата практика, вместо да се опита да води диалог с гражданите.

Следващата лъжа е, че ЦГМ от 2006-та година винаги се е представлявало от един и същ адвокат. Това не е вярно и множеството съдебни решения го показват. Съгласно част от тях ЦГМ в различните периоди се представлява от юрисконсулти, както и от адвокатски дружества или отделни адвокати. Справката ни показа, че последните 5 години най-често се представлява от един адвокат. Не така стои въпроса за периода от 2006 г. до 2019 г.

На последно място, следва да се отбележи, че

има висящи дела пред ВАС и други административни съдилища в страна, по които ЦГМ е страна.

Резултатите от които тепърва ще стават ясни.

Затова ще повторим, че за нашия екип е важно да се извърши одит на ЦГМ относно практиката му ненужно да възлага процесуално представителство и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които в ущърб на гражданите и общината, харчат нецелесъобразно нашите пари!

На следващо място, намираме за необходимо ЦГМ да предостави възможност на гражданите, които се считат за ощетени, да могат да подават възражение против действията на самия орган. Това ще доведе до намаляване на броя дела, както и подобряване на публичния образ на Дружеството, а и ще сведе до минимум загубените дела.

На последно място настояваме да се потърси отговорност на служителите и ръководството на ЦГМ, които представят невярна информация в обществото.

/ Становище на Института за пътна безопасност/

 

Заглавието е на редактора

Водещи новини

Още новини