Инж. Богдан Милчев пред novini.bg: Трагедията на „Струма” ни показа, че „Царят е гол”

  • 23 ноември 2021 12:31

  • 7877
  • 0
Инж. Богдан Милчев пред novini.bg: Трагедията на „Струма” ни показа, че „Царят е гол”
© булфото

Причините за зверската катастрофа с десетки жертви от РСМ на високоскоростния път „Струма” тази нощ, тепърва ще се изясняват. За безопасността на пътищата у нас отдавна апелира експертът инж. Богдан Милчев, когото потърсих за коментар сега. Той е председател на Управителния съвет на Института за пътна безопасност. От 1995 г. до 2014 г. е работил в системата на МВР. Бил е ръководител на столичната структура на КАТ в периода 2011-2013 г.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 150

Този и още 1500 участъци ясно показват на какво ниво т.е., че ние, в България, нямаме никаква пътна безопасност. Нощната трагедия с десетките жертви от Северна Македония, точно това показва. У нас през определен период от време се случват такива инциденти като всеки следващ е по-голям и по-зловещ. Тъжното е, че не си правим никога изводи и предприемаме никакви последващи действия, за да се сложи край. Смятам, че затова са виновни българските политици, които не създадоха условия на експертите да си вършат работата.

Ние, от нашия Институт за пътна безопасност, всеки ден алармираме за проблемите на пътя, включително и през вашия сайт, но властите ни неглижират. До моментите, когато се стигне да ужаси като този на пътя за Своге, или като сегашния. Тези дни очаквам всички да се разтичат нагоре- надолу и да демонстрират колко са загрижени за хората и за пътищата.

Трагедията на магистрала „Струма” ни показа, че „Царят е гол”. Конкретно за нея ще споделя, че

в този район, примерно край село Боснек и преди са ставали много катастрофи и пак със смъртен изход.

Обичайно тези аварии се причиняват от човешки грешки, техническа неизправност на возилото или дефекти на пътя. Или пък и трите заедно. Предполагам, и дори подозирам, че в случая ще докажат, че става въпрос за човешка грешка.

Аз отдавна повдигам въпроса за международен одит на състоянието на пътищата в България пред много правителства, включително и пред служебното.

Защо не приеха идеите ми досега, нямам предства, попитайте политиците. Ние предложихме такава проверка да се направи от чужди експерти, защото в България всички са зависими от корупционната среда. Иначе е публична тайна, че качеството на пътищата у нас е проблемно – по отношение на проектиране, на маркировка, на смесите за пътната настилка и т.н.. Досега можеше да се направят много неща за превенцията на тези проблеми, но...

Най-често хората допускат грешки на пътя, тъй като се уморяват бързо, защото се налага да се взират в пътя, поради липса на маркировка или калпаво направена такава. Лошата организация на движение, неправилните знаци, липсата на контрол и т.н. , водят до това, че хората у нас допускат повече грешки на пътя, отколкото където и да е другаде. Затова е важно политиците ни да проумеят необходимостта да се направи транспортна система, която да намалява такива грешки.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7877 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини