Дори „Кроки от Ботунец” няма да издържи в бг психиатрия

pixabay
share

Държава, в която сутрин тв-тата ни занимават със „състоянието на Кроки от Ботунец”, вместо с палитрата от нерешени важни за живота и здравето на хората проблеми, в която крокодилите са по-важни от хората, няма затриване. В близо 400 селища българи живеят без вода или на воден режим. На други постоянно им гасят електричеството, защото в преносните мрежи не се влага нищо друго, освен кухите обещания на богатеещите от тази „услуга” дружества. А в психиатриите при пожар изгарят болни пациенти , забравени от Бога и от хората.

„Кроки” е по-важен за телевизионните шефове /без БНТ/ от проблемите на българите.

Нищо, че не стана ясно как и кой е допуснал преноса на крокодил въпреки забраните, карантините и др. през нашата граница, обгрижващите го с внимание ни го натрапват с нездраво задоволство.

Като написах за нездравото задоволство, да продължа със състоянието в държавните психиатрии в България, което е повече от трагично и това положение е от много години насам. Затова надали има изненадани, че там се случват инциденти, в които болни изгарят.

Като например пациентът, който загина преди дни при пожар в Първа психиатрична клиника на Университетската болница "Света Марина" във Варна.

Той е шестият пациент на психиатриите, загубил живота си при пожар през последните 5 години.

Завързан и заключен, без да има кой да чуе виковете му за помощ, миналата година в огъня почина и мъж, настанен за лечение в държавната психиатрична болница в Ловеч.

При всички случаи пациентите са били изолирани в нарушение, които изискват строги терапевтични показания и постоянно наблюдение на лекар.

Правила съм репортаж от най-голямата държавна психиатрична болница за Южна България преди време, която се намираше над село Паталеница и още понякога сънувам кошмарите, които видях там.

В мъжкото отделение прозорците бяха изпотрошени от буйстващи болни. През зимата снегът директно застилаше коридорите и пациентите си трошаха костите, подхлъзвайки се и падайки там. После в другите отделения на областната болница пък отказваха да ги лекуват, защото…ясно защо. Тогавашният шеф на болницата ми сподели, че отишъл при общинския кмет да го помоли за пари за нови прозорци и чаршафи, защото пациентите чупели и късали наличните. Кметът му рекъл: „Докторе, научете болните да не късат и да не чупят”?!

Още се чудя този кмет с каква диагноза е!

Заради тези и много други случаи на унизително поведение в психиатриите

Европейският комитет на предотвратяване на изтезанията многократно настоява пред българското правителство да се вземат мерки за подобряване на условията там.

Последният им доклад е от м.г., но очевидно нашите управленци приемат тази кореспонденция само за сведение, както се казва на суховат чиновнически език.

В писмо до главния прокурор, от Глобална инициатива в психиатрията настояват за ефективен надзор в психиатриите, което е вменено на прокуратурата от Конституцията на България.

Обаче си мисля, че това и много други законови изисквания у нас имат предимно пожелателен, а не задължаващ характер.

Също така си мисля,  че дори „Кроки от Ботунец” няма да издържи на условията в бг психиатрия.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини