Ловеч отбелязва 147 г. от освобождението си от османско иго

Община Ловеч
share

С тържествена церемония в Ловеч ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от освобождението на града от османско иго и установяването на местна власт и самоуправление.

Празничният ден ще започне с панихида за загиналите и благодарствен молебен в църквата "Света Троица".

Пред паметника на избитите ловчалии в двора на храма ще бъдат положени венци и цветя. В знак на признателност към героите, дали живота си за освобождението на града, пред паметната плоча на Цачо Шишков и пред всички останали паметници в парка "Стратеш" също ще бъдат положени венци и цветя .

С тържествена заря-проверка в София отбеляза 146 години от Освобождението на България

От 10:00 ч. на площада в стария квартал "Вароша", пред монумента на войводата Тодор Кирков, започват гражданското поклонение и тържественият военен ритуал  по повод деня на освобождението, пише БНР.

През лятото на 1877 г. Ловеч е освобождаван два пъти от османските поробители. Първият път е на 5 юли, но десет дни по-късно турските войски успяват да си възвърнат града, за да се стигне до окончателното освобождение и установяване на местното управление на 22 август, когато руските отряди разбиват и прогонват от укрепленията му батальона на Рифат паша.

Водещи новини

Още новини