Кой уби рибата в Струма, според РИОСВ

фейсбук
share

Преди дни писах и алармирах лично РИОСВ за купища мъртва риба по поречието на река Струма в участъка от язовир Пчелина до град Земен, откъдето не е тайна, че съм родом. Цялата околия вонеше на леш, а опасност от екологична катастрофа реално имаше. Най-важното е, че измрялата риба вече е почистена и действията продължават, ме увери кметът на общинския център Михаил Златанов.

По бреговете на реката минават животни и хора, а бездомни кучета и котки ядяха от мъртвата риба и разнасяха скелети до околните села, където има все още възрастни живеещи и летуващи млади хора и деца.

Според местните хора, има няколко версии за измрялата риба и такова бедствие не се случвало за първи път.

Едната е, че замърсяването идвало от изпускането на води от дъното на язовира, които съдържали всякакви мърсотии от наноси, струпвани години наред в изкуствения водоем от промишлените предприятия в региона.

Други предположения сочат, че от старата фабрика за олио близо до село Жабляно, където сега гледали някакви билки, се изпускали във водата на реката някакви неполезни за природата вещества.

Съществува и конспиративна теория, според която собствениците на частни микроязовири в областта умишлено тровели рибата в реката, за да не могат въдичарите да ловят безплатно, а да си плащат за удоволствието при тях.

Дотук с разказите на хората.

От РИОСВ категорично ги опровергават в своя официален институционален отговор на сигнала ми за опасността от екокатастрофа. Благодаря за навременно изпратения отговор!

Факсимиле на отговора от РИОСВ

Също така съм признателна и на кмета на Земен Михаил Златанов, който своевременно алармира прокуратурата, МВР, всички власти и започнаха проверки. Той ме увери, че умрялата риба вече е почистена от бреговете на реката, а това е най-важно за здравето и безопасността на хора, животни, изобщо в природата. Почистването продължавало към Земенското дефиле…

Накрая ще си позволя да помоля всички отговорни по веригата институции занапред да следят по прецизно обстановката в реката и покрай нея, за да не се стига до подобни стресови ситуации. Едва ли има нужда, но пак ще припомня, че коритата на повечето реки у нас НЕ СЕ ЧИСТЯТ и отговорността за това е на институциите, на които ние, гражданите, плащаме заплатите, за да работят, а не да ни размотават от гише на гише.

Нашата отговорност като граждани освен да издържаме излишно раздутата администрация, е да не мърсим и да не хвърляме всякакви битови отпадъци в реките и деретата, защото така вредим само и единствено на себе си- знаем наводненията какви щети нанесоха на някои наши сънародници точно поради такива причини.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

 

Водещи новини

Още новини