Четири села в Свищовско на протест заради безводието

Булфото (архив)
share

Жителите на четири свищовски села и днес ще затворят на два пъти за по половин час главния път Плевен-Русе. Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са  пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70 процента. Пътните блокади ще са от 10:00 до 10:30 ч. и от 12:00 до 12:30 ч. на главния път при Горна Студена и Павел.

В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение, от Държавния резерв доставиха в селото 20 тона бутилирана вода за пиене. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Хората от четирите села отново са на протести с пътни блокади и искат от водния оператор и от държавата десетилетният им проблем да намери устойчиво и крайно решение.

В жегите: Безводие мъчи все по-големи части на страната

"В Горна Студена няма вода. От повече от месец е така, пускат я по три-четири часа, през ден. Ходим по чешми с тубите. Не мога да кажа до кога ще е така. От Козловец съм, протестът е, че нямаме вода. С малки деца сме, има възрастни самотни хора и е страшно. Взехме водата от Държавния резерв и няма да стигне до никъде", споделят потърпевшите.

Хората негодуват срещу бездействието на институциите, искат нови водопроводи и да се търсят нови водоизточници.

"Не виждам в тези помпени станции нещо да е сменено. От ВиК не правят проекти в момента и не предприемат действия за подмяна на водопреносната мрежа. Общинската администрация са помогнали да се подменят доста водопровод в Хаджидимитрово, но това не е помогнало режимът да се прекрати. Да използват европейските средства. До нас имаме голяма река Дунав, а ние стоим без вода", допълват протестиращите. 

Водещи новини

Още новини