Ето как Христо Стоичков мотивирал Стефка Костадинова на Игрите в Барселона

Нова
share

Ексклузивно пред NOVA и за първи път заедно пред камера застават двама от най-големите спортисти на България – Стефка Костадинова и Христо Стоичков. Как спортните ни звезди оцениха успехите на България на Олимпийските игри в Париж и защо националната принадлежност няма граници? Интервю на кореспондента на NOVA Петя Желева.

„Мисля, че това е едно от най-успешните представяния на Олимпийски игри за България. След Токио, очакванията бяха големи. В началото се бях отчаяла, тъй като нямахме медали, но после нещата се отпушиха и в един ден спечелихме пет. Надявам се спортистите да са дали частица самочувствие във всеки български дом”, сподели Стефка Костадинова.

А, на българските участници, които не успяха да се преборят за награда, тя каза следното:

„Човек, когато губи, не знае какво печели. Имаше големи очаквания към Стилияна Николова, но е нормално понякога човек да не издържи психически на напрежението. Минала съм по този път. И да критикуваме можем ние, големите спортисти, а не човек, който не е влизал в зала”.

Стефка Костадинова: Преди съжалявахме, че наши спортисти отиват да се състезават за други държави, сега - че чужденци печелят медали за България

„Смятам, че на Ансамбъла ни по художествена гимнастика не достигна мъничко да усъвършенства съчетанията си. Убеден съм, че на следващите игри ще имаме над 10 медала. Тези деца са с голям характер. Видях в погледа им жаждата за победа”, каза Христо Стоичков.

И поздрави всички треньори на участниците. „В тях видях искрена обич. Много е хубаво да те прегърнат след успех, но още по-хубаво е да те подкрепят, когато загубиш. Да ти каже: „Следващият път ще си ти”, поясни българската футболна легенда.

„Чух коментари, че нашите спортисти не са българи. Химнът обаче е български, знамето е българско. Нека си отворим очите и да видим, че и другите държави имат чуждестранни състезатели”, каза още Стоичков.

По думите на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова спортистите ни са най-големите посланици на българщината по света.

Тя разказа за труден за нея момент, в който Камата ѝ помогнал, макар и само с думи. 

„Няма да забравя Олимпиадата в Барселона. Не бях добре, имах силни болки в ахилеса. Скочих само 194 см и бях на четвърто място. Чувствах се зле, казах си „Край, спирам да тренирам”. Дойде Стоичков и ми каза с усмивка „Абе, Стефче, какво направи, дъщеря ми ще скочи повече от теб”. И така ми вдигна настроението”

Преди дни българската футболна легенда прие поканата на президента на Световната федерация (ФИФА) Джани Инфантино да бъде част от екипа. Той разказа повече за новото му предизвикателство.

„Това е другата ми мечта, която се сбъдна. След като прекратих кариерата си, в главата ми беше, че трябва да бъда във ФИФА. Новото ми задължение към тази програма е за развитието на детско-юношеския футбол. На Балканите имаме диаманти, но няма кой да ги  шлифова”, каза още Стоичков.

Водещи новини

Още новини