Нов протест срещу закона за "ЛГБТ пропагандата" в училищата

Булфото архив
share

Нов протест срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование ще се състои днес от 18:30 ч. пред президентството.

Протестиращите настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху законопроекта, който предвижда „забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.”

За налагане на вето призова преди дни и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Майкъл О'Флеърти. За няколко дни бяха събрани над 7000 подписа от граждани, искащи да бъде наложено вето на промените, бяха организирани и протести в София и Варна.

Адв. Деница Любенова: Законът за т.нар. ЛГБТ "пропаганда" противоречи на българската Конституция

Организаторите подчертават, че освен първоначално приетите промени, има вече и входиран нов законопроект, който налага до 10 000 лв. глоба и две години лишаване от правоспособност на учителите, които „пропагандират” различна сексуална ориентация и полова идентичност в училищата.

„Мракобесието продължава – но ние също!”, пишат те в официалната "Фейсбук" страница на събитието.

Водещи новини

Още новини