В Земен днес честват празника на града

Община Земен
share

Ден на града отбелязват жителите на Земен. Празникът местните хора посвещават на първия влак, преминал на 9 август 1909 г. през бившето село Белово (днес Земен), припомнят от общината.

Датата е свързана с прокарването на железопътната линия София - Перник - Кюстендил и с построяването на гара Земен. Тези събития се смятат за преломен момент в историята на региона и в поминъка на неговото население, разказват от общината.

Бивш жандармерист е новият кмет на Земен

Тази година празникът е двоен за земенчани, тъй като се навършват и 50 години от обявяването на Земен за град. Тържествата тази вечер започват в 19:30 ч. с водосвет за здраве на централния градски площад. Официално ще се връчат и званията "Почетен гражданин". За веселието на присъстващите ще се погрижат дует "Аморе" и сръбският изпълнител Драган Коич Кеба. Празнична заря ще даде красив завършек на честванията. 

Проявите по повод Деня на Земен започнаха още в началото на седмицата. Програмата бе съпътствана от кино прожекции на открито за деца и възрастни, откриване на фотодокументалната изложба "Земен в миналото", представяне на стихосбирка на местен автор, отбелязване на златна сватба на няколко семейни двойки от града и др.

Водещи новини

Още новини