След летните дъждове: Наводнени къщи в Силистренско заради пропаднала улица

Кадър - Нова телевизия
share

Недовършен ремонт на улица в силистренското село Айдемир е причина при всеки по-силен дъжд да се наводняват имотите на живеещите там. Хората се притесняват, че част от постройките са вече напукани и могат да се съборят, а от общинската управа в Силистра казват, че имат обещано финансиране за ремонт от Комисията по бедствия и аварии.

Имотът на Румяна Иванова на улица „Чернозем” е сред най-силно засегнатите от прииждащата вода през стария отводнителен канал. При последния силен дъжд водата отново нахлула в двора и в част от постройките. Жената казва, че се тревожи при всеки валеж и добавя, че е чувала за обещаните ремонти.

„Виждате какво е състоянието, ние не можем дори да излезем, до някъде да отидем, дори и да отидем е със страх. Имахме проблем с тая рекичка, обаче то стана бойно поле. Парите били свършили и  край! Никой не предприема нищо”, твърди Иванова.

Наводнение в Крумовград

За проблем признава и кметът на Айдемир, но не е съгласен с твърденията, че нищо не е направено. От общината в Силистра кандидатствали пред Комисията по бедствия и аварии за финансиране за изграждане на подземен канал, който да отвежда дъждовните води и така не само да обезопасят, но и да облагородят пространството на улица „Чернозем”.

Евгени Георгиев, заместник-кмет на Силистра, каза, че с постановление на МС се отпускат средства на 50% от общата сума на проекта. Ремонтът започнал, но след няколко месеца работата спряла.

Причината да не се завърши проектът е липсата на пари. От общината казват, че след като са били преведени само половината от предвидените един милион и половина лева за проекта, изпълнителят е спрял работа до отпускане на останалите пари. 

От местната администрация изразяват тревога, че заради недовършения ремонт може да се стигне до пропадане на водопроводи и пътни платна.

 

Водещи новини

Още новини