Сеизмолог: България е с по-слаби последствия от земетресения в сравнение с Китай

share

България е с по-слаби последствия от земетресения в сравнение с Китай. Това каза Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, бивш ръководител на секция Сеизмология при Геофизичен институт (дн. НИГГГ) – БАН във връзка с днешните земетресения в Китай, пише "Фокус".

Днес, 7 септември 2012, в 11 часа и 20 минути локално време в Южен Китай стана земетресение с магнитуд 5.6 (определения на Световния сеизмологичен център в Колорадо и на Евро-Средиземноморския център). След магнитуд 4.9, в 12 ч. и 16 мин. на същото място се реализира второ земетресение с магнитуд 5.6, последвано от нов трус с магнитуд 4.8.

Активираното пространство отстои на 80-100 км западно от граница между тектонски плочи, която е под натиск. Напреженията там се натрупват поради срещуположни придвижвания на Индийската и Евроазиатската плочи, от една страна, и Хималайския масив и Тибетското плато, от друга.

В район с радиус от около 300 км около мястото на днешната земетръсна активност и в минали години са известни земетресения с подобна сила и дълбочина на огнището. Днешните земетресения в Китай са с характеристики, както земетресението, станало на 22 май т.г. в района на Перник. Числовите характеристики на предишни земетресения в същата област на Китай са със сходни стойности. Но последствията - те са несравнимо по-големи в бедните планински краища на Китай.

Най-малко 64 души са загинали, след като няколко земетресения разтърсиха Югозападен Китай, предаде АФП.

Ранени са над 550 души. Около 100 000 души са останали без дом.

Две земетресения с магнитуд 5,6 по Рихтер са били регистрирани в района на границата между провинциите Юнан и Гуейджоу. Те са били последвани от поне 60 вторични труса.

Водещи новини

Още новини