Водещите новини! Преизбиране на Димитър Главчев за премиер изглежда сигурно. Официално Камала Харис е кандидат за президент на САЩ (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 6 август   

 

Важно е кой е служебният премиер, защото той ще организира вота, а избирателите трябва да имаме честни и прозрачни избори. Чухме и мнението на Димитър Главчев, че се е справил прилично, но оценката за работата на политиците я дават гражданите. Неговото преизбиране изглежда сигурно, тъй като няма алтернатива. Това каза социологът Елена Дариева в „Здравей, България“.

Тя посочи, че Рая Назарян е отказала, тъй като ако приеме да стане служебен министър-председател, няма да има право да участва в изборите.

Преизбиране на Димитър Главчев за премиер изглежда сигурно - няма алтернатива

***


Ако отново имаме фрагментиран парламент, вероятността да не се стигне до съставяне на правителство е много голяма. Най-вероятно ще има избори до дупка.

Това обясни пред БНР политологът Георги Киряков. "С най-голяма вероятност на случване е сценарият да се върви към осми предсрочни избори". Търсенето на служебен премиер той определи като "предизвестено лесна задача. Бяха отстранени една немалка част от възможните кандидати от т.нар. "домова книга". Пак изборът се свежда до един човек, който ясно заяви, че е готов да поеме тази отговорност".

Политологът Георги Киряков: Най-вероятно ще има избори до дупка

***


Жълт код за силен вятър е обявен за десет области в страната за днес. Това показва картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе. 

Потенциално опасно време: жълт код за силен вятър в десет области в страната за днес

***


Майка и син от Айтос станаха жертва на телефонна измама. 75-годишната жена и 52-годишният мъж получили обаждане на домашния телефон от мъж, представил се за служител на енергото.

Той попитал колко човека са в момента в жилището, както и за мобилните им номера. Малко по-късно, по мобилните телефони, хората получили обаждания от мъже, представили се за служители от Първо Районно управление – Бургас.

Телефонни измамници измъкнаха 46 000 лева от семейство в Айтос

***


Компания за бизнес решения е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред които средната цена на живота, необходимите спестявания и много други подробности. Така на първо място в класацията за най-добро място за живеене след пенсиониране се оказва столицата на България София, посочва сп. „Форбс”, цитирано от Dariknews.bg.

За целта си компанията е сравнила 50-те най-населени града в Европейския съюз, вземайки предвид пенсионната възраст, средната цена на наема, наличното свободно пространство, достъп до здравни услуги, брой на фитнеси, кафенета и др.

Класация на "Форбс": София е най-добрият европейски град за живот след пенсия

***


Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в село Борилово, Община Стара Загора.

Специализиран екип от батальона за защита на силите от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирал бронебойно трасиращ снаряд с взривател, без маркировка на учебен център „Люляк”.

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Стара Загора

***


По-късно Луана Алонсо се включи на живо в социалните мрежи и за изненада на сънародниците си обяви, че е готова отново да плува като активен спортист, но не за Парагвай, а за САЩ, съобщава парагвайското издание La Nación.

Обрат: Плувкинята, която обяви край на състезателната си кариера, отново е готова да плува, но за друга държава

***


Най-малко петима американски военнослужещи са били ранени при атака над база в Ирак. Президентът Джо Байдън е бил информиран за случилото се.

Официалната информация до този момент е оскъдна, но според агенция „Ройтерс” към базата са били изстреляни две ракети „Катюша”.

В телефонен разговор американският министър на отбраната Лойд Остин и израелският му колега Йоав Галант са изразили съмнение, че атаката е дело на свързани с Иран милиции и представлява сериозна ескалация в региона, пише БТА. 

Атака по американска военна база в Ирак

***


Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури официално номинацията за кандидат за президент на Демократическата партия, отбелязват Асошиейтед прес и Франс прес.

Това стана близо две седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата. 

Вече и официално: Камала Харис е кандидат за президент на САЩ

***


Дейвид Линч, създателят на хитовия сериал "Туин Пийкс", съобщи че страда от емфизем, но няма намерение да прекъсне кариерата си. 

78-годишният режисьор разкри диагнозата си в публикация в социалните медии, след като говори за нея и в интервю, публикувано в Sight and Sound - месечното филмово списание на Британския филмов институт, предава Нова. 

Линч добави, че е получил емфизем от дългогодишното пушене и заради болестта трябва да бъде предимно у дома.

Режисьорът на "Туин Пийкс" страда от емфизем

***


 

Водещи новини

Още новини