Жителите на Воден призовават държавата за помощ

Кадър - БНТ
share

Дни след пожара в ямболските села Воден и Крайново, при който бяха опожарени десетки къщи, населените места продължават да се справят с последиците. 13 семейства останаха без дом, те са настанени във фургони. Споделят в ефира на БНТ, че условията са лоши, тъй като разполагат само с легла. Досега пострадалите са получили само еднократна помощ от 1500 лв. храна им се доставя веднъж дневно от община Болярово.

Жителите на селото призовават държавата за помощ - да се организира издигане на сглобяеми къщи, тъй като условията във фургоните не са добри

Домът на Сашо и Тинка от Воден е изгорял до основи. Мъжът, който работи в Холандия, се прибрал по спешност след като разбрал, че къщата му е изгоряла. Те имат 7 деца, сега семейството е настанено в три фургона.

Близо 50 000 лв. ще получат 13 собственици на опожарени къщи във Воден и Крайново

"Това е временна работа. Зимата не знам как ще живеем, държавата да помисли нещо занапред. С 1600 лева няма как да се живее", каза той.

Сега двамата родители спят отвън. Заради задуха във фургоните им донесли климатик. Мъжът обаче казва, че не може да си позволи толкова висока сметка за ток.

"Как да отида да работа в чужбина и да оставя жена ми сама в тези фургони? Аз трябва да взимам 2000 лева заплата, за да плащам за този климатик", обясни още мъжът.

Ангел е един от жителите на Воден, които отказват да се евакуират и частично е спасил дома си от огъня. И той, и съседът му Сашо призовават да се помисли за вариант със сглобяеми къщи.

Оценките на щетите от пожара са изпратени до финансовото министерство и междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Жителите на Воден споделиха, че непосредствено след пожара в селото са обикаляли крадци, които търсят желязо, но полицаите бързо ги спрели.

Водещи новини

Още новини