Като не им помагате, поне не им пречете!

нова тв
share

Комай до това заглавие  се свежда цялата роля на държавата по отношение на българските производители, бизнес, предприемачи. Примерите за твърдението са много, но конкретния повод днес е поредният протест на производителите на грозде и вино, които блокираха натоварени пътища край Черноморието, за да фокусират общественото внимание към дертовете, които им създава държава.

Както е известно, вече не останаха производители в България, които да не са протестирали срещу чиновнически недомислици по един или друг повод.

Сега представители на лозаро-винарската камара в Поморие се разбунтуваха  срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година, когато управляваше кой?! Сами се сетете.

Родената от некадърни финансови службари наредба задължава производителите да вършат безсмислени действия, тъй като те не са стъпвали по нивите и синорите и образно казано не са наясно кога се сее, или кога се копае.

Такива функционери, обикновено протежета на партийни велможи, шуреи и баджанаци на „наши хора” създават законодателното и изобщо нормотворчеството у нас. Затова то е такова, каквото е.

Така лани чиновници под егидата на Асен Василев са родили недоразумението, което изкара производителите на бунт днес. Те не разбират защо ги задължават да монтират електрически кантари и по места на лозовите масиви и веднъж да претеглят събраното грозде директно там, а втори път - на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Стерилната наредба повелява още, че ако има несъответствие в килограмите, НАП трябва да направи проверка, а предприятието да се затваря за 4 часа!?

Сигурно въпросните министерски служители никога не са стъпвали в лозов масив, щом изискват от производителите паралелно с двойното мерене на терен да пращат веднага  и декларация по интернет!

Да де, ама рядко на лозовите масиви мрежите имат покритие, освен че

лозарите не са IT специалисти и работата им не е да обслужват целодневно чиновнически претенции и недомислици.

Всичкото това безумство изисква и вложения на много допълнителни средства, пък те едва си покриват разходите за производството.

Ето какво споделя пред „Черноморски фар” Димитър Пилонтов, производител на грозде:

 „Контролират ни четири агенции. Конкретно за наредбата. Берем гроздето, натоварено е на камиона. Трябва преди да тръгне той да изпратим към НАП електронен формуляр с електронен подпис. В документа описваме – цена, килограми, купувач, място на доставка и т.н. Защо? Аз продавам първичен продукт. Тази информация трябва да се изисква от следващия по веригата, той да каже дали произвежда акцизна стока. И освен това как на полето да монтираме такива технологични средства – лаптопи с интернет връзка и електрони кантари“.

Сигурна съм, че никой човек с акъла си в България не проумява

защо е тази буквална репресия от страна на администрацията върху производителите, частния бизнес, в цялост върху работещите българи.

Та нали точно те изкарват заплатите на служителите в общинските и държавните структури. И щом не искат да помагат на производителите, поне да не им пречат, за Бога!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини