Кметът на Елин Пелин за взривовете: Трагедията е голяма, трябва да има законови промени

Нова Нюз
share

Равносметката е тежка, трагедията е голяма. Тежко го преживяхме всички. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов във връзка с взривените край града складове, пълни с фойерверки и пиротехника. При инцидента загинаха четирима души.

Разчитам на професионализма на компетентните органи да разберем каква е причината за този инцидент с трагичен край. След това трябва да създадем всички предпоставки, за да не се случва това никъде в страната, заяви Симеонов.

По думите му строителството на основния взривил се склад е завършено през 2012 г., като сградата е строена в продължение на 3 г. Видяхме в документите, че са спазени изискванията за отстояние от над 720 метра до населението място. Това е сграда от клас А, изискванията са много високи. Съобразно закона всичко е изпълнено, уточни кметът на Елин Пелин.

Каква е причината за взривовете край Елин Пелин?

Хората са в стрес и реагират негативно, защото тези 720 метра се оказаха недостатъчни. Това може да провокира законодателни мерки и това отстояние да бъде увеличено. Темата трябва да бъде обсъдена много прецизно, подчерта Ивайло Симеонов.

Напрежението в населението е голямо и след инцидента никой няма да може да живее спокойно, ако не се промени законът. В сдружението на общините темата вече беше обсъдена и се обединихме около мнението, че трябва да се инициират законови промени. Най-важният въпрос е животът и здравето на хората. Ако се наложи да има и референдум, той ще бъде направен законосъобразно и в най-кратки срокове, каза още градоначалникът.

Водещи новини

Още новини