Водещите новини! Мицкоски: Всички с български паспорти в страната ще ги скъсат в първия ден, когато станем част от ЕС (и още…)

Влада на Република Северна Македонија/МОН/Булфото/
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 29 юли   

 

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради „етническа или национална принадлежност” и „ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС“.

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски бе попитан дали ще поиска от гражданите на Северна Македония, които притежават български паспорти, да се откажат от тях.

„Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не са искали български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не е заради етническа или национална принадлежност. До колкото знам български паспорти имат и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци, всички имат - поради икономически причини. Мислят, че по този начин по-лесно ще получат възможност за работа в държавите от ЕС, не защото се чувстват българи. Сигурен съм, че причината не е тази. И съм сигурен, че всички още утре биха се отказали (от български паспорт), ако не се беше случила тази неправда две и половина десетилетия да чакаме да започнем преговори [с ЕС]“.

Мицкоски: Всички с български паспорти в страната ще ги скъсат в първия ден, когато станем част от ЕС

***


Заявката на Йорданов и Балабанов за пълна публичност и прозрачност, разбирайте медии, по-скоро показва, че наистина не им е позната технологията на политическия разговор.

Все още ИТН гледат на политиката като някакво шоу. Аз съм с разбирането, че воденето на политически преговори е деликатно занимание, страните имат различно мнение, иначе щяха да са в една партия, и трябва внимателно и балансирано да се проведат, без да мислят как изглеждат пред кадър.

Нормално водене на преговори за устойчиво и редовно правителство означава да водиш спокоен разговор, без да се оглеждаш в обективите, как ти стои сакото“.

Асен Генов: Заявката на ИТН за пълна публичност показва, че не им е позната технологията на политическия разговор

***


ИТН покани независими депутати на разговори за третия мандат

***


ИТН са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Такъв коментар направи пред БНР политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

„То е изцяло предизборно. Всички клишета, които чухме - за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се даде оправдание за това, че ще се случват тези разговори". 

Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу!

***


Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин – от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, ПРОВЕРЯВА СЕ И ВЕРСИЯТА ЗА УМИШЛЕНО ДЕЯНИЕ.

Бойко Найденов: Защо не е сработила пожарната система в склада край Елин Пелин?

***


„Тези ръковдства определят цената на топлата вода, парното, цената на билетчето. ГЕРБ, БСП и ИТН назначиха там едни анонимници", възмутен е Бонев.

Борис Бонев: Назначени от ГЕРБ, БСП и ИТН "анонимници" ще определят цената на билета, парното и топлата вода в София

***


СОС се събира извънредно на 1 август заради смяна на ръководствата на шест общински дружества

***


Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. 

Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави, като общият брой участници беше 198.

Български ученици с девет медала от олимпиадите по "Физика" в Иран и Грузия

***


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му ще даде твърд отговор на удара по окупираните от Израел Голански възвишения в края на миналата седмица, при който бяха убити 12 юноши, предаде Ройтерс.

„Държавата Израел няма да остави това без последствия. Нашият отговор ще дойде и той ще бъде твърд", казва Нетаняху в изявление, разпространено от канцеларията му след негово посещение в друзкото селище Мадждал Шамс, по което бе нанесен ударът. Израел обвинява за атаката ливанската шиитска групировка „Хизбула".

Нетаняху: Ударът по Голанските възвишения няма да остане безнаказан

***


Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските сили се опитват да настъпят от май месец, предаде Ройтерс, цитирайки публикация на президента в социалната платформа „Екс".

„Днес имам честта на поздравя нашите войни от специалните сили за техния професионален празник и да ги удостоя с държавни награди", написа Зеленски в „Екс".

 Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

***


 

Водещи новини

Още новини